Glas

Nieuws

Deur open voor meer testmethodes ToBRFV

Het aantal toegelaten tests en protocollen voor ToBRFV kan veranderen na nieuw onderzoek naar onder meer sneltests.

Dat blijkt uit de gepubliceerde standaard voor detectie-onderzoek van de internationale plantgezondheidskoepel EPPO. In Canada is een sneltest ontwikkeld voor het tomatenvirus ToBRFV. Die LAMP-methode kan volgens de ontwikkelaars simpel en nauwkeurig genetisch materiaal aantonen, maar omdat Canada geen lid is van EPPO wordt in Engeland op dit moment validatie-onderzoek gedaan.

Meer onderzoek

De standaard van EPPO wordt steeds aangepast aan nieuwe inzichten. In de jongste standaard wordt over de klassieke testmethode ELISA gezegd dat het mogelijk is dat nieuwe tests met deze methode even nauwkeurig zijn als toegelaten moleculaire tests, maar dat meer onderzoek nodig is. Nu moet een ELISA-test nog gekoppeld worden aan een moleculaire test.

Uit de EPPO-standaard voor ToBRFV-onderzoek blijkt dat nog geen duidelijke norm is voor eisen aan bladmonsters bij onderzoek op planten zonder symptomen. Lidstaten gebruiken daarvoor nog verschillende aantallen bladeren per onderzoeksmonster. Dat jonge bladeren meer virus bevatten is alom bekend. Het is mogelijk dat monsters van oudere bladeren van een besmette plant toch tot negatieve testuitslag leiden.

Bladonderzoek is standaard voor detectie ToBRFV op teeltbedrijven. - Foto: DCM
Bladonderzoek is standaard voor detectie ToBRFV op teeltbedrijven. - Foto: DCM

Of registreer je om te kunnen reageren.