Doorgaan naar artikel

Werkonderbreking uitzendbureau teeltbedrijf voorbij

Na een korte werkonderbreking is personeel van uitzendbureau VZM weer aan het werk bij het voormalige teeltbedrijf A.C. Hartman.

Uitzendbureau VZM riep eerder deze week personeel op donderdag 25 maart niet te gaan werken, wegens conflicten over betalingen. Het bedrijf Quality Life Products, het voormalige teeltbedrijf A.C. Hartman, zou financiële problemen hebben, stelde VZM in Friese media.

Bioworld, een dochter van handelsbedrijf Best Fresh Group, is nu eigenaar van het teeltbedrijf. Job van den Berg, directeur bij Bioworld, wijst financiële problemen van de hand. “We herkennen ons niet in de berichtgeving.”

Met uitzendbureau VZM zijn donderdag gesprekken gevoerd om het ‘misverstand’ uit de wereld te helpen. Vrijdag is personeel weer aan het werk gegaan. VZM wil dat niet toelichten.

Teeltbedrijf optimaliseren

Na faillissement van Hartman eind 2019 betaalde Best Fresh Group vorig jaar bijna € 8,4 miljoen voor de teeltlocaties in Friesland, voor onroerend goed en goodwill. De biologische tak van Best Fresh Group Bioworld is in een proces om het teeltbedrijf te optimaliseren en te renoveren en hoopt zwarte cijfers te gaan schrijven.

Bijzondere situatie

Hoe bijzonder is het dan dat een uitzendbureau het drukmiddel gebruikt om personeel thuis te laten blijven? Koepel voor uitzendbureaus ABU laat weten dat geen standaardvoorwaarden bestaan voor betalingsproblemen bij inleners. Deze voorwaarden mogen niet centraal afgesproken worden, omdat daarmee mededingingsregels overtreden worden. Wel adviseert ABU daarover afspraken te maken in het contract.

Uitzendbureaus lopen zelf flinke risico’s als een bedrijf daadwerkelijk in financiële problemen verkeert. In het faillissement van handelsbedrijf Quality Queen had het Poolse uitzendbureau een aantal zekerheden gesteld op inpakmachines. Die werden vlak voor het faillissement weggehaald. Dat is niet aan de orde bij het teeltbedrijf in Sexbierum.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin