Doorgaan naar artikel

Verplaatsingsregeling en beleggers in Oostland

In Oostland wordt gewerkt aan een verplaatsingsregeling voor telers. In dat gebied spelen beleggers een rol.

Provincie Zuid-Holland werkt aan een verplaatsingsregeling met Europese subsidie (POP3). Zo’n regeling wordt al toegepast door de provincies Gelderland en Noord-Holland. Met de subsidie kunnen solitaire bedrijven verplaatst worden naar een duurzaam glastuinbouwgebied.

Door toekomstige collectieve warmtenetten en watervoorzieningen in Oostland is behoefte aan verplaatsing. Herstructurering krijgt daardoor wind in de rug, zeker als energie-intensieve bedrijven worden verplaatst naar gebieden met collectieve warmte. Provincie Zuid-Holland spreekt over een pilotproject voor een verplaatsingsregeling, maar ook over een pilot voor een regeling voor verouderde duurzame glastuinbouwgebieden.

Toekomst 16 glasgebieden onderzocht

Dat blijkt uit de voortgangsbrief voor het gebied Oostland van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. Zij wordt de nieuwe voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Met vier gemeentes (Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen en Zuidplas) onderzoekt Zuid-Holland de toekomst van 16 glasgebieden in Oostland. Deze gebieden verschillen in moderniteit en toekomstkansen, waardoor maatwerk nodig is.

Antwoord vinden op rol beleggers

in een aantal van die gebieden in Oostland zijn ook beleggers actief. Zij hebben glastuinbouwbedrijven aangekocht en verhuren die aan ondernemers. Dat kan herstructurering of schaalvergroting in de weg staan. Zo hebben beleggers in het moderne glasgebied Overbuurtsche Polders percelen en bedrijven in handen die worden verhuurd. Gemeenten moeten met deze beleggers in gesprek gaan en een helder ruimtelijk beleid ontwikkelen, blijkt uit het werkboek voor het gebied.

Speculaties beleggers remmen herstructurering

In het glasgebied Pijnacker-West hebben ontwikkelaars om speculatieve redenen gronden hebben opgekocht en belemmeren daarmee herstructurering. Zij verwachten hoge grondprijzen als woningbouwplannen ontwikkeld worden. In het gebied Knipweg hebben ontwikkelaars interesse in de ontwikkeling van logistieke centra op de beschikbare tuinbouwgrond.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin