Doorgaan naar artikel

Opleidingskas voor tomatenteelt te koop

De opleidingskas in Westdorpe (Zeeland) is te koop. Er is geen nieuwe tomatenteelt gestart om om mensen naar de arbeidsmarkt te begeleiden.

In het glastuinbouwgebied in Terneuzen heeft sociaal werkbedrijf Dethon de kassen tien jaar gebruikt voor tomatenteelt en opleiding van werklozen. Het project Voorlichtings- en Opleidingscentrum (VOC) Glastuinbouw werd te duur door geringe deelname van werklozen uit de regio, waarna drie gemeenten (Hulst, Sluis en Terneuzen) in 2020 besloten de stekker eruit te trekken. De kas heeft een omvang van 0,6 hectare met een leszaaltje erbij.

Tomatenteelt gestopt

De gemeente Terneuzen meldt dat geen tomaten meer worden geteeld en dat het klaslokaaltje nauwelijks nog wordt gebruikt. De melding doet de gemeente in het kader van het activiteitenbesluit. Bij een milieucontrole bleek eerder dit jaar dat de activiteiten zijn gestopt in de kas. Uit een toelichting blijkt dat de kas te koop staat.

Eén op zes naar tuinbouw

In die tien jaar tijd zijn er 472 werkzoekenden opgeleid, van wie er direct 231 zijn uitgestroomd naar betaald werk. Dat is op zich een redelijk resultaat. Voor de glastuinbouw had het opleidingsinstituut beperkt nut. Zo’n één op de zes deelnemers aan het traject is in de glastuinbouw gaan werken.

Bij de start van het centrum was de verwachting dat het glastuinbouwgebied in Terneuzen tot veel regionale banen zou leiden voor laagopgeleiden. Daarom werd het centrum met subsidie gestart. Veel banen werden echter ingevuld door arbeidsmigranten, meldt de Zeeuwse krant PZC.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin