Glas

Nieuws

GroentenFruit Huis: Export VK liep risico na april

Uitstel van de extra eisen door Verenigd Koninkrijk kon niet anders. Export kon niet gegarandeerd worden, stelt GroentenFruit Huis.

Dat voorlopig geen extra eisen aan groenten en fruit (en andere producten) worden gesteld door Verenigd Koninkrijk komt deels door lobby. Dat stelt GroentenFruit Huis in een bericht over het uitstel van extra keuringen en fytosanitaire certificaten. Export was niet gegarandeerd, vreesden branche-organisaties.

Processen in gevaar

Onder meer GroentenFruit Huis had de Britse overheid laten weten dat Nederlandse bedrijven niet zullen exporteren als hun lading niet met een ‘grote mate van zekerheid tijdig de klant kan bereiken’. Zij kiezen dan voor andere kanalen om af te zetten. Dat dreigde te gebeuren, stelt GroentenFruit Huis, omdat processen ernstig in gevaar kwamen.

Nog niet klaar

GroentenFruit Huis beschrijft een situatie dat de Britse overheid op het laatste moment ICT-systemen aanlegde om de grote stroom fytosanitare certificaten te verwerken. In Engeland leidde dat ertoe dat een aantal importondersteunende dienstverleners zich terugtrok. Ook was de Britse keuringsdienst nog niet op oorlogssterkte en bleek het lastig mensen aan te nemen en in te werken om de partijen af te wikkelen.

Onzekerheid weggenomen

Exportbedrijf Best Fresh Group is blij met de uitkomst. Het leidde toch tot onzekerheid. “De eisen zouden april ingaan, met de start van het Nederlandse seizoen. De volumes groeien dan snel. Hoe dat dan gaat, is toch wel onzeker. Het is fijn dat het uitstel er is om zaken te verbeteren, zoals het digitaliseren van processen.” Dat zegt transportmanager Marcel van Bruggen van Best Fresh Group.

Het bedrijf was voorbereid op brexit. Dat was een complex proces. “We zijn exporteur, maar voor onze klanten zijn we ook importeur. Die zeggen namelijk ‘regel het voor ons’. Je zou dan ook bij Britse keuringsdiensten aangemeld moeten worden. Ook dat proces stond onder druk door corona.”

Extra kosten

Veel papierwerk zoals de douaneaangifte blijft wel intact bij dit uitstel. Die kosten zijn door te berekenen aan klanten. Mogelijk hebben bedrijven ook logistieke aanpasingen gedaan om de extra Nederlandse keuringen voor fytosanitaire certificaten vanaf april in te passen. Die zijn niet door te berekenen door dit uitstel. Bij Best Fresh Group is dat niet het geval. “We hebben besloten het eerst aan te zien met de huidige bezetting.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.