Doorgaan naar artikel

Glastuinbouw heeft nog stageplaatsen zat

Corona heeft geen invloed op het aantal stagebedrijven in de glastuinbouw. KasGroeit probeert nu studenten uit andere sectoren te verleiden tot een uitstapje naar de kassen.

Aanstaande vrijdag vindt voor de derde keer de College Tour Glastuinbouw plaats. Vanwege corona online, maar dat maakt de drempel voor studenten alleen maar lager. Het ‘grijze’ onderwijs – alles dus wat niet behoort tot het groene onderwijs – is doelgroep voor KasGroeit, Glastuinbouw Nederland en VNO-NCW, die zich inzetten voor bredere toestroom van jong talent naar de glastuinbouw.

‘Goede samenwerking’

“De samenwerking tussen de tuinders en het groene onderwijs, die is heel goed. Dat loopt eigenlijk prima”, stelt Martijn van Velzen van KasGroeit. Van Velzen houdt zich bij deze organisatie bezig met vacatures en stageplaatsen in de primaire glastuinbouw. Daarbij richt hij zich, net als voor deze College Tour, op de volle breedte van het onderwijs. “Van VMBO tot aan het wetenschappelijk onderwijs.”

Duizend vacatures in de kassen

Ooit door werkgevers en vakbonden samen opgezet als Mobiliteitscentrum Glastuinbouw, is KasGroeit nog steeds een actief platform voor vraag en aanbod van werk. “We hebben structureel zo’n 250 vacatures open staan. Dat komt neer op tegen de duizend vacature per jaar”, aldus Van Velzen.

Ook aan stagebedrijven is er niet echt een gebrek. “Glastuinbouwbedrijven zien het aanbieden van een stageopdracht als een mooi wervingsmiddel. Een goede stagiair kan doorstomen in het bedrijf. We hebben per jaar tussen de 50 en 70 stageopdrachten in de aanbieding.”

Bij KasGroeit komen per jaar zo’n 50 verzoeken van studenten binnen. “Dat leidt niet altijd tot een match, want die studenten wedden meestal op meer paarden. Maar dit jaar hebben we wel zo’n 25 studenten op die manier kunnen plaatsen bij een tuinder.”

Tekort aan technisch personeel

‘Grijze’ studierichtingen waar meer aandacht voor de mogelijkheden van de glastuinbouw gerechtvaardigd is, zijn bijvoorbeeld marketing, bedrijfskunde en natuurlijk allerlei techniekstudies. “Met alle robotisering en digitalisering wordt het werk bij glastuinbouwbedrijven steeds technischer. We hebben daar ook het project ‘Sleutelen Aan Je Toekomst’ voor. En wellicht zijn er ook techniekstudenten, die we met deze derde College Tour kunnen bereiken.”

Een aantal bedrijven zoals Schenkeveld Tomaten, Vertical Farming start-up Gearbox en plantenkweker Beekenkamp presenteren zich. En futurist Richard van Hooijdonk neemt de studenten mee in de kas van de toekomst en hoe die is verweven met de maatschappij van de toekomst. Zeker zo’n 500 studenten zullen inloggen voor de bijeenkomst die vanuit het World Horti Center wordt gehost. Maar iedereen kan nog tot en met vrijdag 10.00 uur, als de bijeenkomst van start gaat, inloggen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin