Glas

Nieuws

EZ: elektrificatie glastuinbouw bovenaan

Minister Bas van ’t Wout (EZ) denkt dat onder het huidige beleid glastuinders kunnen blijven werken aan elektrificatie. De demissionair minister schrijft dat in antwoorden op Kamervragen van Chris Stoffer van SGP.

De toegezegde compensatie is genoeg om de verhoging van de duurzame energieopslag ODE op elektriciteit te compenseren. Dat kan telers ‘verleiden’ vast te houden aan de ingezette richting van inkoop van elektriciteit in plaats van aardgas, schrijft Van ’t Wout.

Klimaatakkoord

Hij zet het overheidsbeleid bij ODE in het grotere perspectief van het Klimaatakkoord. Van ’t Wout schrijft dat het totaal van de energiebelasting en ODE voor de glastuinbouw nu inderdaad geen prikkel geven tot elektrificatie. De wijzigingen van fiscale maatregelen uit het Klimaatakkoord werken daarmee onvoldoende voor de glastuinbouw. De compensatie lost dit echter voldoende op.

Nieuwe maatregelen

Komend voorjaar zal de uitvoerige evaluatie van de fiscale energiebelastingen worden gepresenteerd. Dat moet leiden tot een nieuwe aanpak om bedrijven van fossiele energie af te houden.

De compensatieregelingen voor de verhoging van de ODE worden op korte termijn gepresenteerd. Die worden in samenspraak met de verschillende sectoren opgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.