Glas

Nieuws

Discussie over actie gratis groente en fruit AH België

Zelfstandige supermarkten in België zijn boos over een actie met groenten en fruit van Albert Heijn.

Belangenorganisatie Buurtsuper.be wil dat minister van economie Pierre-Yves Dermagne een onderzoek instelt naar de mogelijke overtreding door de Nederlandse grootgrutter van het verbod in België op de verkoop met verlies. Het gaat om een actie waarbij de consument bij de aankoop van bepaalde producten gratis groenten of fruit als bananen, tomaten en avocado’s kan krijgen.

Verkoop met verlies

“Koppelverkoop op zich is toegelaten”, zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. “Maar die mag niet de bedoeling hebben om het verbod op de verkoop met verlies te ontwijken.”

De organisatie vreest voor de negatieve impact van dergelijke acties op het rendement van zelfstandige supermarkten. “Voor die supermarkten is een voldoende marge op verse voeding noodzakelijk. Maar ook de totale leefbaarheid van onze verse voedingsketen, tot en met de boer, komt hiermee in het gedrang”, vindt hij.

Eerder onderzoek

De zelfstandige supermarkten in België trokken eerder al aan de bel over een andere stunt, de ook in Nederland bekende 1+2 gratis-acties van AH en andere kruideniers. In 2019 stuurde de toenmalige minister voor consumentenzaken Kris Peeters daarom de Economische Inspectie naar het hoofdkantoor van Albert Heijn. Na onderzoek van de boekhouding concludeerde hij dat Albert Heijn inderdaad het verbod op de verkoop met verlies overtrad. “Grote spelers kunnen zo de kleintjes wegconcurreren en de markt domineren. Dat kunnen we niet toelaten”, zei Peeters daarover.

Boerenbond: actie van Albert Heijn stuitend

De Belgische Boerenbond noemt de nieuwe actie van Albert Heijn ‘stuitend’. “Gratis verse voeding is een heel fout signaal naar de landbouwsector, maar ook voor wat de waarde van voedsel betreft”, aldus een zegsman.

Volgens de woordvoerder van Albert Heijn België is de promotie “volgens de regels van de kunst’ opgezet. “Het is niet alleen een leuke actie, maar ze is met de allergrootste zorg opgebouwd. We staan alle partijen die er meer over willen weten graag te woord om het te verhelderen”, zegt zij.

Of registreer je om te kunnen reageren.