Doorgaan naar artikel

Deprez moet dwaling Hartman beter bewijzen

Frauderapporten zijn niet overtuigend genoeg om te bewijzen dat bij de koop van teeltbedrijf Hartman in 2017 fraude is verzwegen. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Nederland.

De oude eigenaren van het teeltbedrijf willen dat de koper, The Fruit Farm, alsnog miljoenen betaalt voor de koop in 2017. Bij de overname betaalde The Fruit Farm direct € 1 miljoen en zou de overige € 6 miljoen betalen in jaarlijkse termijnen. Dat werd omgezet in een lening. Die betaling heeft The Fruit Farm stopgezet.

The Fruit Farm en eigenaar Hein Deprez claimen dat de boekhouding niet klopte en dat zwarthandel niet is gemeld bij de overname. The Fruit Farm zou nooit gekocht hebben als ook maar een gerucht van fraude zou bestaan, om de aandelenkoers van Greenyard niet in gevaar te brengen. Dat is het andere bedrijf van Deprez.

Frauderapporten niet goed genoeg

Door het verzwijgen van verkoop buiten de boeken om is de koopovereenkomst ongeldig en ook de garantie van de eigenaar van The Fruit Farm, stelt The Fruit Farm in deze zaak. Daarvoor brengt The Fruit Farm twee reeds bekende frauderapporten in. De rechter vindt dit rapport niet juist opgesteld, zo mist bijvoorbeeld wederhoor bij de oud-eigenaren. Ook heeft de rechter tapes van de interviews geluisterd en vindt de ondervraging van oud-medewerkers en getuigen onvoldoende om een conclusie van grootschalige fraude te onderbouwen met zwarte verkoop van klasse 2-groente. Er is bijvoorbeeld niet goed doorgevraagd. Eerder oordeelde een andere rechter hetzelfde in rechtszaken rond de afwikkeling van het faillissement van Hartman in 2019.

Volgende maand wil de rechtbank in een zitting bespreken hoe nieuw verhoor van getuigen zou moeten verlopen. Het gaat immers om veel getuigen, blijkt uit het bestaande fraudeonderzoek.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin