Doorgaan naar artikel

Consultatie: steun CO2-levering kassen raakt markt

Investeringen in CO2-afvang en -levering aan glastuinbouw komen voor SDE++-steun in aanmerking. Dat levert discussie op.

Demissionair minister van Economische Zaken Bas van ’t Wout wil de steunmaatregel SDE++ dit najaar openstellen voor CO2-afvang en -gebruik in glastuinbouw. Bij de consultatie leverde dat veel discussie op, blijkt uit het adviesrapport. Van ’t Wout volgt het advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) om een deel van de CO2-winning te subsidiëren, namelijk de nieuwe projecten. Uit de PBL-berekeningen volgt immers een onrendabele top voor de CO2-afvang en -levering aan glastuinbouw. Met SDE++-steun moet de beschikbaarheid van CO2 verbeteren voor glastuinbouw.

Het besluit van de demissionair minister is belangrijk voor de glastuinbouw. Een ruimer aanbod CO2 is nodig om te verduurzamen. Bij rest- of aardwarmte moet meer CO2 ingekocht worden dan wanneer de warmtekrachtkoppeling draait op gas voor die warmte (en CO2).

Marktverstoring

Verschillende partijen uitten bij de consultatie zorgen over de effecten als alleen nieuwe projecten voor steun in aanmerking komen. Zij vrezen voor marktverstoring. De bestaande CO2-partijen komen namelijk niet voor deze steun in aanmerking, alleen nieuwe investeringen. De ongesubsidieerde (vloeibare) CO2 die nu binnen en buiten de tuinbouw geleverd wordt, zal vervangen worden door goedkopere, gesubsidieerde CO2. Dat zal ook leiden tot export van goedkopere, gesubsidieerde CO2. Als bestaande partijen daardoor verdrongen worden, is de winst van de maatregel beperkt, stellen de partijen. Ook bestaande CO2-leveranciers uitten hun zorgen in de consultatie. Zij pleiten voor subsidiëring van alle CO2-levering op de markt.

Goedkopere CO2

Ook is in de consultatie gewezen op het mogelijke effect dat telers in de zomer grotere doseringen CO2 in de kas aanhouden als de prijs van CO2 omlaag gaat. De huidige marktprijzen voor CO2-leveringen aan de tuinbouw liggen gemiddeld onder € 99 per ton. De prijzen via het netwerk van Ocap liggen rond € 60 per ton, blijkt uit de consultatie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin