Doorgaan naar artikel

Glastuinders omarmen digitale excursies

Glastuinders zien grote voordelen in digitaal kennis uitwisselen. De noodgreep om vanwege de coronapandemie digitaal bij elkaar te komen, blijkt een gouden greep.

De tomatentelers van Growers United hebben van de nood een deugd gemaakt. Zij komen elke twee weken, soms zelfs wekelijks, digitaal bij elkaar om hun teeltresultaten uit te wisselen. Aan het begin van de coronapandemie werd dit alternatief voor live excursies in de kas ervaren als behelpen. De vijftig teeltspecialisten zien inmiddels de meerwaarde.

Vroegere pogingen om studieclubs van telers niet alleen maar live met elkaar te laten praten strandden op het argument dat dat onpersoonlijk zou zijn. Je wilt toch liefst écht in de kas kijken, voelen en ruiken. Maar, zo ervaren telers nu, digitaal op excursie bespaart tijd en levert een minstens zo grote hoeveelheid waardevolle informatie op. “Daarnaast past het goed bij de strenge hygiëneregels die we hanteren om ToBRFV-besmettingen te voorkomen”, zegt Tom Prins, innovatiemanager van tomatentelersvereniging Prominent, onderdeel van Growers United.

Makkelijk digitaal data vergelijken

Met video’s en plantmetingen nemen de telers van Prominent een kijkje bij elkaar in de kas. Alle data die voortkomen uit de digitale excursie worden weergeven in het platform van LetsGrow.com. Met deze data kunnen zij vergelijkingen en analyses uitvoeren, waardoor de telers een beter beeld krijgen van hoe de rassen groeien en waar optimalisatie mogelijk is. “De tomatentelers van Growers United vormen de enige groep die op zo’n grote schaal digitaal excursie loopt”, zegt Martin van Tol, sales manager van LetsGrow.com. “Met zo’n 50 teeltlocaties zijn zij hierin echt uniek.”

Over op hybride overlegvorm

De verwachting is dat in het tijdperk na corona, de meeste telers van Growers United Tomaat blijven kiezen voor ten minste een hybride vorm van op excursie gaan. De live gesprekken met elkaar op het betonpad van een van de telers zullen terugkomen, maar digitaal met elkaar overleggen blijft zeker een belangrijke manier van kennisuitwisseling.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin