Doorgaan naar artikel

Glastuinders: ‘Overheid zonder plan voor gastekort’

“Een bijzonder gevaarlijke zet van de overheid.” Zo noemt Glastuinbouw Nederland het stoppen van de eigen gasproductie en het zonder noodplan overlaten van de gasmarkt aan commerciële partijen.

Glastuinbouw Nederland werkt samen met de overheid verschillende scenario’s uit om de effecten van een eventueel gastekort deze winter te kunnen bepalen en mogelijke oplossingsrichtingen te vinden. De glastuinders zijn bezorgd over het ontbreken van een stok achter de deur om de commerciële gasaanbieders te laten meewerken aan de opbouw van een voldoende grote gasreserve.

Gastekort hindert energietransitie

“Alle mogelijke gevolgen van een gastekort in de glastuinbouw hebben een negatief effect op de financiële gezondheid en investeringscapaciteit van de bedrijven in de glastuinbouw en daarmee op de energietransitie”, aldus Alexander Formsma, energiespecialist van Glastuinbouw Nederland. “Glastuinbouw Nederland vindt het belangrijk te benadrukken dat er een rechtstreeks nadelig effect is van de huidige energieprijzen, gedreven door een mogelijke gastekort, op de energietransitie van de glastuinbouw.”

Gasprijs slechte referentie voor SDE

Ook duurzame glastuinders worden door het dure gas benadeeld. De hoeveelheid SDE-subsidie die zij ontvangen voor hun investeringen in duurzame energie, wordt door die gasprijs veel lager. Omdat de hoogte van die subsidie is gekoppeld aan de gasprijs als referentie, is de onrendabele top van bijvoorbeeld een geothermieproject kleiner. De investering en de warmte die ermee wordt gewonnen, wordt dan wel relatief minder duur ten opzichte van het nu veel te dure gas, maar dat maakt duurzame warmte niet ineens rendabel, legde Formsma vorige week ook al uit op een webinar van Greenport Arnhem-Nijmegen.


Tekst gaat verder onder de video

Glastuinbouw Nederland pleit al een aantal jaren voor het gebruik van de WKK spark-spread als referentie. Formsma: “Dit is een stabielere factor en een referentie waarmee ondernemers rekenen. In het licht van de huidige energieprijzen proberen we dit opnieuw voor elkaar te krijgen.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin