Doorgaan naar artikel

Gasprijs stijgt door spanningen rond Rusland

De gasprijs is maandag 13 december met 10% gestegen door spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

De markt reageerde met de prijsstijging nadat Duitsland dreigde gaspijplijn Nord Stream 2 in te zetten om Rusland te straffen als het Oekraïne binnenvalt. Sowieso maken handelaren zich al langer zorgen dat de pijplijn door de Oostzee deze winter niet meer in bedrijf wordt genomen. Rusland laat wel weten dat de uitbater van de pijplijn er alles aan doet om te voldoen aan de eisen die Duitsland eerder al stelde voor het verkrijgen van een vergunning.

Hoogste prijs sinds oktober

De prijs voor een megawattuur gas op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs steeg naar € 116,39. Dat is de hoogste prijs sinds oktober, toen een piek van meer dan € 162 werd bereikt. In Duitsland steeg de prijs voor een megawattuur gas ook met bijna 10% tot € 205.

De gasprijs staat sowieso al onder druk omdat het kouder wordt in Europa. Bovendien wordt er minder stroom opgewekt met windenergie, omdat het afgelopen tijd minder hard waaide.

Ook dreiging vanuit Wit-Rusland

Verder werd de vrees voor gastekorten aangewakkerd doordat Wit-Rusland dreigt de doorvoer van gas vanuit Rusland te staken als Europa nog meer sancties oplegt. Het Kremlin reageerde daarop met te zeggen dat hopelijk niets Rusland in de weg zal staan om aan zijn contractuele leveringsverplichtingen te voldoen.

De prijs voor energie is de afgelopen maanden hard gestegen. Dat komt door minder goedgevulde gasvoorraden in Europa en doordat Nederland minder gas levert. Daarnaast is er ook meer vraag naar gas vanuit Azië, dat deels van kolen is afgestapt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin