Doorgaan naar artikel

B-driehoek volgt Westlands arbeidsmigrantenbeleid

Lansingerland wil net als het Westland huisvesting van arbeidsmigranten op teeltbedrijven mogelijk maken.

Dat blijkt uit het vandaag in het gemeenteblad gepubliceerde Huisvestingsbeleid arbeidsmigranten. De tuinbouwgemeente, met binnen de grenzen de glastuinbouwgebieden van de zogenaamde B-driehoek Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs, is op zoek naar rond de 1.000 extra bedden voor arbeidsmigranten.

Ontheffingen voor bedrijfswoningen

Van de nu rond de 2.500 in de gemeente werkzame internationale werknemers zijn er zo’n 800 woonachtig in 170 woningen. Het gaat daarbij vaak om niet meer door tuinders bewoonde bedrijfswoningen in het buitengebied. Dat is nu bestemmingsplantechnisch geregeld met een ontheffing die kan worden verleend voor huisvesting voor maximaal 6 personen in een bedrijfswoning.

Met die ontheffingen voor huisvesting op bedrijfswoningen wil de gemeente doorgaan, maar met loslating van dat maximum van 6 personen. Daarnaast komt er ook de mogelijkheid voor tuinbouwondernemers om op het eigen perceel tijdelijke woonunits nieuw te bouwen.

Permanente arbeidshotels

Verder biedt de gemeente ook de mogelijkheid van de bouw van woonunits op gemeentegrond of grond van een bereidwillige ontwikkelaar. Lansingerland ziet dan meerlaagse woonaccommodaties voor zich, met mogelijk ook een permanent karakter. Voor een goede businesscase van zo’n arbeidshotel, waar ook medewerkers van de grote dc’s in de gemeente kunnen wonen, moet gedacht worden aan minimaal 80 huisvestingsplekken tot een maximum van 250, aldus de gemeente.

Naast de vaste eisen die te maken hebben met het Bouwbesluit en de gemeentelijke parkeernorm, stelt Lansingerland ook de eisen van het SNF-keurmerk van Stichting Normering Flexwonen verplicht.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin