Doorgaan naar artikel

ABN: nultarief btw groente dempt gastoeslag teler

Het schrappen van btw op groente kan de prijsstijging door hoge gasprijzen dempen.

Eén op de tien telers zal bij de bank aankloppen. Dat schrijft de ABN Amro in haar rapport ‘Visie op glasgroente’. De prijs van Nederlandse tomaten ligt momenteel zo’n 15% hoger dan het gemiddelde over de lange termijn. Ook in 2022 zullen de afzetprijzen hoog blijven door een lagere productie, zo verwacht ABN Amro. In de supermarkt kan de hogere prijs voor consumenten deels gecompenseerd worden door een lager btw tarief op groente. Dat nultarief is in plannen van het nieuwe kabinet opgenomen.

De bank verwacht dat één op de tien bedrijven op korte termijn bij de bank langs komt vanwege financiële problemen. Zodra de winter achter de rug is, verwacht ABN Amro dat de gasprijzen dalen, maar normalisering van de prijzen zal naar verwachting pas na 2023 plaatsvinden.

Uit een enquête van Glastuinbouw Nederland bleek vorige maand overigens nog dat 38% van de glasgroententelers binnen een jaar liquiditeitsproblemen verwacht bij blijvend hoge gasprijzen.

Contracten

Naar schatting van ABN Amro heeft ongeveer twee derde van de glastuinbouwbedrijven de gasinkoop voldoende vastgezet in contracten om niet in de problemen te komen. De verschillen zijn wel groot tussen bedrijven. Een groot deel van de bedrijven heeft meer dan 75 % van de energievraag vooruit ingekocht. De bedrijven die slechts de helft of minder hebben vastgezet zijn bedrijven die potentieel in de problemen kunnen komen. Zij betalen tarieven die circa vijf keer zo hoog zijn als in 2020.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin