Doorgaan naar artikel

Twee nieuwe afzetorganisaties willen GMO-steun

Zeven afzetorganisaties, waaronder nu ook Harvest House en ZON, hebben zich gemeld bij uitvoerder RVO om GMO-steun te ontvangen.

Dit betekent dat de regeling weer in de lift zit. “We hebben voor 2022 zeven aanvragen ontvangen, waaronder twee van nieuwe aanvragers”, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten. De programma’s in de subsidieaanvraag worden nu beoordeeld. De GMO-subsidie bedraagt 50 procent van de totale bedragen van de Operationele Plannen. De andere 50 procent wordt door de telersverenigingen zelf gedragen.

Erkenningsvoorwaarden

De subsidie is maximaal 4,1% van de waarde van de producten die een producentenorganisatie verkoopt. Het ministerie van LNV kan dit percentage verhogen naar maximaal 4,6% als dit nodig is om een crisis te voorkomen. Ook kijkt RVO op dit moment of de afzetorganisatie en telers voldoen aan de erkenningsvoorwaarden. Daar is de laatste jaren veel discussie over geweest. Met name de terugvordering van steun bij verschillende afzetorganisaties wekte wantrouwen. Eind 2018 zegden vijf telersverenigingen hun GMO-erkenning op.

Klimaat van uitvoering is verbeterd

Het aantal van zeven aanvragen voor 2022 betekent dat de GMO-programma’s van de bestaande vijf afzetorganisaties met GMO-steun ook doorgezet worden in 2022. Vaak hebben zij ook meerjarige programma’s in de regeling.

Niet verrassend

Dat er twee nieuwe aanvragers zijn, lijkt niet heel verrassend. Eerder gaf Harvest House aan dat ze een erkenning wilden aanvragen en een programma zouden indienen. ZON is de andere telersverenigigng die een aanvraag heeft gedaan, bevestigt directeur John Willems. “We hebben in overleg met RVO gezien dat er goed valt af stemmen wat precies van ons gevraagd wordt. Dat geeft vertrouwen.”

Gerard Pronk is voorzitter van Dutch Produce Association (DPA), de organisatie belast met GMO-belangen voor telersverenigingen. “Het is goed als meer telersverenigingen de kansen grijpen met GMO-steun. Dit betekent dat het klimaat van de uitvoering en controle is verbeterd.”

Pronk is eveneens Coforta-voorzitter. Ook binnen Coforta wordt weer gekeken of de regeling in de toekomst kan worden ingezet om de doelstelingen te halen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin