Doorgaan naar artikel

Kortcyclische biobrandstof uit groente-loofresten

Een recent pilotproject biedt inzicht hoe lastige reststromen zoals tomaten- en paprikastengels rendabel omgezet kunnen worden in energie.

Voor groene reststromen, die gebruikelijk verwerkt worden tot laagwaardige compost, wordt gezocht naar omzettingen voor hoogwaardiger doeleinden. Zo heeft een consortium van de Waddinxveense Groenrecycling Wagro, Lexmond Beheer, Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland en Wayland Energy in de periode 2019-2021 een pilotproject uitgevoerd om te kijken hoe onder andere vezelrijke restromen uit de kas, zoals tomatenstengels, kunnen worden opgewerkt tot een betaalbare biobrandstof. Er wordt onderzocht of als vervolg een groter demo-project kan worden opgezet.

Bruikbaar procedé ontwikkelen

Specifiek is onderzocht hoe het procedé van inkuilen, spoelen en persen leidt tot een vergistbare sapstroom en een vezelrijke perskoek. Uit de resultaten lijkt deze perskoek te voldoen aan de specificaties om meegestookt te kunnen worden in een professionele verbrandingsinstallatie. Het bewerkingsproces is zo ontworpen om maximale verwijdering van water, stikstofverbindingen en van zouten waaronder kalium en natrium te bereiken. Die ontzouting is nodig, omdat onder andere kalium en chloride schadelijk zijn voor verbrandingsinstallaties. Door de ontzouting van de perskoek is het vezelmateriaal ook geschikt voor vervanging van hoogveen in substraatproductie.

Omzetting in biogas

Het perssap blijkt in een eenvoudige vergister zeer goed omgezet te kunnen worden in biogas met een methaangehalte van 85%. Dit is van hogere kwaliteit dan regulier biogas, wat doorgaans een methaangehalte heeft van 60%. Het blijkt dat per ton nat ingekuild materiaal maar liefst 160 tot 200 Nm³ methaan geproduceerd kan worden. Dit perssap kan een groenverwerker zelf vergisten of verkopen aan een vergister.

Terugwinning nuttige voedingszouten

Er is ook onderzocht of en hoe voedingszouten kunnen worden teruggewonnen uit de reststromen voor de productie van organische meststoffen, eventueel verrijkt met microflora (biostimulanten). Op dit moment is het winnen van kalium en nitraatmestoffen het meest haalbaar, met afzetmogelijkheden in de landbouw. Deze route is echter nog kostbaar en vraagt veel ondernemerschap, maar kan interessanter worden als regelgeving rondom meststoffen en circulaire energie strenger wordt, of bij aanpassing van certificatieschema’s voor biologische teelten.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin