Doorgaan naar artikel

Gasunie besluit: Warmtenet langs Westland komt er

Gasunie gaat WarmtelinQ aanleggen, een hoofdwarmtenet met havenwarmte. Een lang verwacht besluit is daartoe genomen.

Dat laat Gasunie weten. Het akkoord wordt binnen een week officieel getekend met de staatssecretaris van Economische Zaken. Dat de ondertekening samenvalt met de Klimaattop in Glasgow is toeval, laat Gasunie weten. Met partijen als Eneco, het ministerie van Economische Zaken en provincie Zuid-Holland is lang gesproken over het afdekken van risico’s en financiéle steun. Afgelopen maand werd dat overleg complexer omdat een vervolgtraject van Den Haag naar Leiden lijkt af te vallen.

Ondergrondse leiding

Warmtelinq is een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen, kassen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. De volledige leiding loopt straks van de Rotterdamse haven naar het bestaande warmtenet in Den Haag. Over een aftakking naar Leiden is geen besluit genomen. Dat traject staat bekend als Warmtelinq+. Welke maat de leiding naar Den Haag krijgt, kon de woordvoerder niet zeggen. Een dikkere buis zou nodig zijn voor de aansluiting van Warmtelinq+

Schematische tekening van de route. - Foto: Gasunie

Schematische tekening van de route. – Foto: Gasunie

Vollooprisico verkleinen

Ook met de glastuinbouw is gesproken over aanschakelen op deze leiding. Dat kan het vollooprisico verkleinen voor WarmtelinQ. In Westland komt een eigen Warmtesysteem Westland, waar de havenwarmte van WarmtelinQ op kan invoeden. Telers lijken echter twijfel te hebben over havenwarmte dat minder duurzaam is dan aardwarmte of in de toekomst warmte uit waterstofproductie.

SDE-subsidie

Dat het warmtenet wordt aangelegd, is geen verrassing. Op Prinsjesdag is besloten een SDE-subsidie toe te kennen aan de warmtenetten die worden aangesloten op WarmtelinQ. Dat maakt de onzekerheid over afname van warmte een stuk minder groot. Op de delen naar de kassen in Westland en Oostland wordt nog gestudeerd. Vanuit WarmtelinQ wordt de warmte naar andere, kleinere warmtedistributienetten gepompt. Die leveren de warmte vervolgens af bij woningen en bedrijven.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin