Glas

Nieuws

Gasprijs piekt weer door perikelen rond Nord Stream

De gasprijs die onder 70 cent en zelfs even tot aan 60 cent zakte, komt weer boven 80 cent uit. Opnieuw gedoe rond de Nord Stream II-pijplijn helpt niet mee.

Het Poetin-effect lijkt uitgewerkt. Het Russische gas dat Gazprom inmiddels in grotere hoeveelheden naar Europa stuurt, kan de benauwde stemming op de gasmarkt nog niet ontspannen. Berichten dat het Russische gasbedrijf nog altijd geen grotere transportcapaciteit heeft gecontracteerd op de pijplijnen door Wit-Rusland en Oekraïne, lijken erop te wijzen dat Europese afnemers afwachtend zijn. Gazprom laat weten transportcapaciteit niet te willen kopen zonder dat afnemers hun vraag ook echt verzilveren.

Duitse toezichthouder vertraagt Nord Stream II

De gasprijs is ook weer aan het stijgen door de vertraging die dinsdag 16 november is opgetreden in de vrije doorstroom van Russisch gas naar Europa door pijpleiding Nord Stream II. Het Duitse Bundesnetzagentur stelt dat de Duitse dochteronderneming van de Zwitserse bv die verantwoordelijk is voor het Europese deel van de gaspijplijn, niet aan de formele eisen voldoet. Volgens het Duitse recht moet de operator van een pijpleiding daadwerkelijk in Duitsland gevestigd zijn. Pas als dat het geval is, wordt de procedure weer opgestart.

De dinsdagochtend aangeboden prijs van 82 cent werd bij het bekend worden van dit nieuws ingetrokken vanwege felle prijsbewegingen. De middagprijs voor het eerstvolgende kwartaal is alweer verder gestegen naar 86 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.