Doorgaan naar artikel

Forse boete bij ontslag afgewezen

Een uitzendbureau mag een ontslagen uitzendkracht niet een boete van € 7.500 opleggen voor het overtreden van een contractverplichting. Dat oordeelt de rechtbank Rotterdam in een zaak van een Poolse vrouw die zonder geldige reden verlof opnam op een glastuinbouwbedrijf.

De vrouw eiste onder meer een schadevergoeding en transitievergoeding. Het uitzendbureau eiste € 7.500 voor het overtreden van een verplichting. Zo mag de werknemer geen werkzaamheden voor een ander verrichten in werktijd.

De vrouw was in een supermarkt gezien als werknemer op de dag dat ze in de kas moest werken. Het uitzendbureau kent een boetesysteem waarbij krachten met een minimumloon in geval van overtreding een dagdeel inleveren voor een goed doel. Bij krachten die meer dan het minimumloon verdienen, is de boete hoger en komt deze ten goede aan het bureau zelf. Dat was het geval bij deze vrouw.

De rechter wees van beide kanten de eisen af. De boete van € 7.500 werd afgewezen omdat deze gebaseerd is op gedragsregels die gelden in de kas. Daar de vrouw daar op die dag niet werkzaam was, kon ze die ook niet overtreden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin