Doorgaan naar artikel

Dikke buis de grond in voor leiding havenwarmte

De warmteleiding met havenwarmte naar Den Haag wordt een dikke buis, waardoor veel warmte beschikbaar komt voor woningen en kassen.

Dat meldt WarmtelinQ in reactie op vragen over een getekend investeringsbesluit. Het gaat om een warmte- en retourleiding van 700 millimeter. De leiding komt er dus met een hoge capaciteit.

Gasunie en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hebben het startsein gegeven voor de aanleg van WarmtelinQ. Dat is de warmteleiding van de Rotterdamse haven naar Den Haag.

De kosten van het traject zijn nog niet helder, ook de begrootte kosten zijn niet openbaar, omdat nog een aanbesteding zal volgen. Wel steken de overheden (Rijk en provincie Zuid-Holland) vele tientallen miljoenen euro’s in het traject, waarvan de aanleg in 2022 moet beginnen.

Dikke buizen, veel warmte

Bij de ontwikkeling van de plannen waren er steeds twee mogelijkheden. De dikkere buizen waren nodig om de leiding ook door te trekken naar Leiden, maar die route is recent onzeker geworden. Toch is gekozen voor de variant met dikke buizen en dus veel warmte. Het doortrekken van de leiding is dus niet van de baan. Het ministerie van EZK onderzoekt de komende tijd of ‘een aftakking van het tracé van Rijswijk naar Leiden mogelijk is’, zo staat in het persbericht.

In de toekomst wordt het Westlandse warmtenetwerk waarschijnlijk aangesloten op WarmtelinQ. Eneco is het eerste energiebedrijf dat warmte afneemt, maar de ambitie is groter.

Verdere uitrol naar huizen en bedrijven

Door Gasunie zijn de mogelijkheden voor verdere uitrol verkend om het aantal aangesloten huizen en bedrijven ‘substantieel’ te laten stijgen. Of dat om aftakkingen naar glastuinbouwgebieden als het Westland gaat, is niet duidelijk.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin