Doorgaan naar artikel

Westland: Scherpe keuzes maken internationalisering

De gemeente Westland zet vraagtekens bij het actief ondersteunen van internationale handelsrelaties in China en Golfregio.

Dat stelt gemeente Westland in haar Strategisch kader internationalisering. Beide gebieden (China en Golfregio) zijn buitengewoon aantrekkelijk, maar Westland zal terughoudend zijn deze relaties actief te steunen. Westland spreekt over ‘scherpe keuzes voor buitengewoon belangrijke handelspartners’.

Waakzaamheid

Zakendoen met China vergt waakzaamheid en verantwoordelijkheid op een aantal punten. “Hoewel het land, volgens het Rijk, militair op korte termijn geen bedreiging vormen, dienen de economische belangen en cyberveiligheid wel gewaarborgd te worden. De mensenrechtensituatie in China blijft zorgwekkend.” De gemeente zal per aanvraag voor missie of andere case uit China een besluit nemen. China wil de grootste tuinbouwproducent ter wereld worden, waardoor Nederland de boot niet moet missen.

Westland gaat niet naar de Expo in de Golfregio vanwege mensenrechtensituatie. Ook zal het geen missies organiseren. Toch lijkt deze houding van de overheid niet keihard. De komende drie jaar loopt in de Golfregio een campagne genaamd HortiRoad2TheGulf, uitgevoerd door overheidsdienst RVO, gericht op totaaloplossingen voor lokale of regionale teelt.

Nieuwe regering Japan

In Japan zijn al stappen gezet met Westlandse bedrijven om in Japanse prefectuur Kochi een groenteteelt te ontwikkelen. Dat cluster is een voorbeeldproject voor Japan. Wel stelt Westland dat de nieuwe regering van premier Suga nog niet haar lijn op dit vlak bekend heeft gemaakt.

In India is momentum om in te stappen, maar ook beperkingen. De kostprijs is hoog voor productie daar, er zijn weinig lokale telers. Daarom is er aarzeling over investeringen in India bij het Westlandse bedrijfsleven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin