Glas

Nieuws

Kabinet kondigt steunpakket voor gascrisis aan

Het kabinet heeft compensatiemaatregelen in de maak voor degenen die het hardst door de hoge gasprijs worden geraakt.

Zowel consumenten als bedrijven die in de knel komen door de hoge gasprijs kunnen rekenen op steunmaatregelen van de overheid. Dat kondigde demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra donderdag 7 oktober aan in de Tweede Kamer. Dinsdag (12 oktober) moet meer helderheid komen over de vorm en financiële omvang van de maatregelen.

De glastuinbouw staat ondertussen wel degelijk hoog op de lijst van getroffen sectoren. Niet in de laatste plaats door uitgebreide aandacht in de algemene media. Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, benadrukt het belang van die aandacht. Telers die door media worden benaderd kunnen door de communicatieafdeling van Glastuinbouw Nederland worden ondersteund, aldus Bom-Lemstra, die ook een online spreekuur aankondigt voor telers die in problemen raken en met vragen zitten.

Steunpakket van € 2 miljard voorzien

Het steunpakket van de overheid kan in totaal wellicht oplopen naar € 2 miljard. De vorm waarin dat voor consumenten zal worden gegoten, is een verlaging van de energiebelasting. Voor glastuinders ligt dat minder voor de hand, aangezien die al voor een belangrijk deel van die heffing zijn vrijgesteld.

Ingrijpen op vrije energiemarkt

Wat het ingewikkeld maakt om steun daar terecht te laten komen waar de pijn het hardst wordt gevoeld, is de begin deze eeuw ingevoerde vrije energiemarkt. Daardoor zijn zowel onder bedrijven als bij consumenten grote verschillen, tussen diegenen die in de goedkope tijd een vast contract voor de langere termijn hebben afgesloten en diegenen die voor variabele prijzen kozen. Een volledige compensatie van alleen die laatste groep zou te veel ingrijpen op de markt en bovendien veel te duur zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.