Doorgaan naar artikel

Houtige biomassa uitweg gasgebruik teelt

Het ministerie van EZK vindt dat glastuinbouw houtige biomassa in de toekomst weer met steun en onder voorwaarden, moet kunnen gebruiken.

Dat schrijft de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Yeşilgöz-Zegerius in een brief over steunvoorwaarden in de SDE++-regeling. Daarin is dit jaar niet steun voor biomassa voor laagwaardige toepassing opgenomen. Dat besluit kwam er onder druk van de Tweede Kamer. Voor hoogwaardige toepassing van biomassa in bijvoorbeeld industrie is die mogelijkheid er nog wel, of voor groen gas.

Betaalbare uitweg

Bekend was al dat het ministerie een afbouwscenario moet opstellen voor SDE++ steun voor laagwaardige toepassing van biomassa, zoals in de glastuinbouw. Alleen dan mag glastuinbouw weer rekenen op SDE++ steun. Yeşilgöz-Zegerius vindt dat voldoende ruimte voor de glastuinbouw moet worden geboden. De staatssecretaris vindt dat de glastuinbouw zo een betaalbare uitweg geboden moet worden om van het gas af te komen.

Daar koppelt ze in de brief overigens niet de acute situatie aan van hoge gasprijzen, maar het halen van de klimaatdoelen. “Het is van belang dat een verstandig afbouwpad wordt vastgesteld, omdat het acuut stoppen met de subsidiëring van houtige biomassa voor lage temperatuurwarmte het realiseren van de 2030-klimaatdoelen in met name de gebouwde omgeving en glastuinbouw bijna onmogelijk en veel duurder maakt.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin