Doorgaan naar artikel

Dwangsom van € 60.000 bij huisvesting in loods

De gemeente Zaltbommel mag een dwangsom van € 60.000 opleggen aan een teler om gecertificeerde huisvesting in een loods te beëindigen.

In augustus legde de gemeente de dwangsom op. De Rechtbank Gelderland gaat niet in op een voorlopige voorziening om die handhaving terug te draaien. De huisvesting in de loods voldoet niet aan de brandveiligheidseisen, stelt de gemeente. De dwangsom is terecht, oordeelt de rechter.

Hoge kwaliteit kamers

Het bedrijf werkt aan een verbouwing van een grotere huisvestingslocatie met de juiste vergunningen. Daardoor is er volgens de teler uitzicht op legalisatie. Die legalisatie is er echter niet voor de loods, waarvoor geen omgevingsvergunning is aangevraagd.

Ook het beroep op de hoge kwaliteit van de huisvesting houdt volgens de rechter geen stand. De huisvesting is gecertificeerd, maar het ontbreekt dus aan gemeentelijke vergunningen.

Hotel

Na de uitspraak hebben de telers nog 1 week de tijd om de arbeidsmigranten elders te huisvesten voordat de dwangsom van € 60.000 verbeurd wordt. De teler wil dat de dwangsom pas ingaat als de nieuwe huisvesting klaar is, maar de rechter oordeelt dat de teler ook de medewerkers kan onderbrengen in een hotel tot de nieuwe huisvesting klaar is.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin