Doorgaan naar artikel

Beeld energieprestatie tuinbouw kan weer bijgesteld

De recente energieverkenning KEV stelt het beeld van de glastuinbouw bij, maar zonder het effect van de huidige aardgasprijzen.

De Klimaat- en energieverkenning 2021 (KEV) van de verschillende overheidsonderzoeksinstellingen, als TNO, RIVM en PBL, heeft de glastuinbouw scherper in beeld dan andere jaren. Zo is de schatting van het areaal kassen naar boven bijgesteld. Er is een beter zicht op de opgave van areaal dat steeds te klein bleek. Zo wordt het areaal in 2020 nu geschat op 10.100 hectare. Dat areaal zal 8% krimpen in 2030 als geen gericht areaalbeleid wordt gevoerd, stellen de onderzoekers. Het effect van de huidige gascrisis is in de areaalvoorspelling niet meegenomen.

Zonder aanvullende beleidsmaatregelen zullen de broeikasgasemissies tot 2040 slechts licht afnemen, is de voorspelling. De CO2-emissies uit gasverbruik door de glastuinbouw nemen af door het verder uitfaseren van gasketels, terwijl aardgas-WKK-installaties naar verwachting standhouden door de situatie op de energiemarkt. Daarbij gaan de onderzoekers nog uit van lage gasprijzen, omdat ze uitgaan van ‘weinig prikkels die tot besparing leiden’.

Elektriciteitsvraag neemt toe

De verduurzaming van de warmtevraag in de glastuinbouw staat onder druk door twee factoren. De gunstige positie voor aardgas-WKK-installaties zal pas na 2029 wijzigen als duurzaam opgewekte elektriciteit in prijs daalt. Ook heeft duurzame warmte een slechtere positie in de steunregeling SDE++. Op dit punt is ondertussen onder politieke druk een reparatie onderweg met meer geld voor warmteprojecten. De elektriciteitsvraag van de tuinbouw is 8% omhoog bijgesteld in vergelijking met de verkenning vorig jaar. Vanaf 2022 wordt een toenemende uitrol van ledverlichting in kassen verwacht en een geringere toename van de elektriciteitsvraag. Ook hier geldt dat de gascrisis in ieder geval op korte termijn tot minder belichting leidt en niet in de raming wordt meegenomen.