Doorgaan naar artikel

ToBRFV in België herleidbaar naar Nederland

België heeft officieel twee besmettingen gemeld met het tomatenvirus ToBRFV.

Dat blijkt uit meldingen aan het internationale platform voor plantgezondheid EPPO. Uit de melding blijkt dat de twee besmettingen herleidbaar zijn naar Nederland. Eén besmetting in een belichte teelt werd in december gevonden. Een teler werd gericht gecontroleerd na traceringsonderzoek van de besmetting op de Nederlandse plantenkwekerij afgelopen najaar. Dat is niet de plantenkweker waar de NVWA woensdag 27 januari melding van maakte in haar onderzoeksresultaten.

Zelfde aanpak als Nederland

Nu België ook tot de landen met besmettingen behoort, komen bestrijdingsmaatregelen in werking. Daarin lijkt België dezelfde lijn te volgen als de Nederlandse NVWA. De tomatenteler mag onder strikte hygiënische voorwaarden produceren en zijn planten afvoeren. Een hercontrole vindt plaats zes maanden na herplanting van de volgende teelt.

Onderzoeksbesmetting

De tweede besmetting werd al in augustus gevonden in een Belgische universitaire onderzoeksfaculteit. Ook hier kwam door traceringsonderzoek van de NVWA de besmetting aan het licht. De tomatenplanten zijn geruimd, blijkt uit de melding. De NVWA traceerde hier een besmette zaadpartij.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin