Glas

Nieuws

Regen na koude kan naijlen in Spaanse productie

Na koude is ook overmatige regenval een bedreiging voor de Spaanse kassenteelt.

Het regent vrijdag 8 januari opnieuw flink in de omgeving van Almería, waardoor telers van het ene uiterste in het andere vallen, laat telersorganisatie Coexphal weten. Van een droge warme periode met veel productie viel de koude in rond en na kerst. Vorst drong in de vaak onverwarmde kassen door in het binnenland. Een onbekend aantal tomatentelers zal niet tot einde seizoen in productie zal blijven.

De planten hebben na de koudeaanval nu te maken met veel regenval, waardoor in sommige teelten gevreesd wordt voor problemen met schimmelziekte. Gekoppeld aan een geringere vruchtzetting wordt een lagere productie voorzien komende week in regio Almería.

Prijs- en kwaliteitseffecten

Prijseffecten waren er deze week al duidelijk door een kleinere Spaanse aanvoer. Ook kwaliteitseffecten zijn zichtbaar. Veiling ZON heeft de tolerantie voor bontverkleuring bij groene paprika’s versoepeld door de situatie bij haar Spaanse leveranciers. De prijsverhogingen maken de verminderde productie bij telers niet goed, is de verwachting. Zeker niet na het matige eerste deel van het seizoen.

Geen egaal marktbeeld

Importeurs hebben de aanbodprijzen ook verhoogd. Waar in het begin van de week Spaanse komkommers per doos (12 stuks) nog € 7 moesten kosten, is dat opgelopen naar € 10,50. De klokprijs voor Nederlandse komkommers liep daardoor op naar circa € 0,70 (The Greenery).

Bij trostomaten is de prijsstijging voor Spaans product iets minder groot. Een doos kost eind deze week € 6,50. Dat verklaart ook de stijging voor de Nederlandse klok van Nederlandse trostomaten naar € 1,30 per kilo. Dat is een prijs zonder verpakkingskosten.

De prijsaanpassing op Franse groothandelscentra is vooralsnog niet zo groot voor Spaans product. Veel noteringen bleven deze week nog stabiel. Andere stegen enkele dubbeltjes, blijkt uit overzichten.

Of registreer je om te kunnen reageren.