Doorgaan naar artikel

Opnieuw extra eisen aardwarmtewinning

ECW Energy in Middenmeer krijgt na bijna 8 jaar na haar eerste verzoek de vergunning voor aardwarmtewinning, maar moet extra seismologisch onderzoek doen.

Dat blijkt uit het Ontwerp-Winningsbesluit aardwarmte voor de drie locaties van ECW Energy in Middenmeer en Andijk. Het ministerie beoordeelt alle winningsplannen van de lopende aardwarmtebedrijven. Dat leidde tot dusverre tot aanscherpingen van bijvoorbeeld putonderhoud en monitoring tot aan capaciteitstoekenning.

Extra seismisch onderzoek

Bij de drie huidige winningsplannen voor Middenmeer en Andijjk van ECW Energy vraagt het ministerie meer inzicht in de ondergrond om aardbevingsrisico’s te beoordelen. Dat volgt op advies van onder meer TNO en toezichthouder SodM. Uit beide adviezen valt af te leiden dat de seismische risico’s iets hoger ingeschat worden dan gedacht.

Meters plaatsen

ECW Energy moet daarvoor seismologisch onderzoek uitvoeren. Dat kan leiden tot nadere beperkende maatregelen, stelt de minister. In Andijk wil de minister dat meters worden opgesteld om mogelijke bevingen te kunnen lokaliseren.

Onderzoeken al afgerond

In een reactie laat ECW Energy weten de seismologische onderzoeken al te hebben afgerond. Ook uit dat onderzoek blijken de risico’s op aardbevingen laag, zegt directeur Robert Kielstra. Of de discussie daarmee klaar is, weet hij niet. “We moeten zelf steeds de standaard ontwikkelen voor aardwarmte met elkaar. Die is nog niet vastgesteld.” ECW Energy vertegenwoordigt circa 30% van de aardwarmtecapaciteit in Nederland.

Monitoring grond en bodem

Verder wil de minister onderzoek naar warmte-effecten op de ondergrond, gericht op de injectietemperatuur van 30 graden Celsius. Ook daarvoor heeft ECW drie maanden tijd.

Bovendien dient ECW Energy een putmanagementsysteem in te voeren waarbij onder meer toezicht is geregeld op de buiswanddikte en de kwaliteit van het productiewater. ECW Energy voerde afgelopen najaar al groot onderhoud uit aan putten in Middenmeer waarin het voldoet aan strenge nieuwe materiaaleisen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin