Glas

Nieuws

NVWA: Telers doen genoeg aan ToBRFV-preventie

Het aantal besmette bedrijven met ToBRFV is sinds augustus gestegen naar 23, maar het is te vroeg voor conclusies, stelt NVWA.

Sinds augustus zijn vier nieuwe besmettingen van het tomatenvirus ToBRFV op Nederlandse bedrijven geconstateerd. Eén bedrijf werd vrijgegeven sinds augustus. Daarmee is het aantal besmette bedrijven gestegen van 20 naar 23. Op haar website noemt de NVWA drie nieuwe gemeentes waar het virus is opgedoken bij een tomatenbedrijf, ook in Brabant is nu een melding binnen.

NVWA: situaties andere landen niet te vergelijken

Een vergelijking met andere landen dringt zich dan op, waar het virus minder om zich heen grijpt. De NVWA vindt zo’n vergelijking moeilijk, omdat situaties onvergelijkbaar zijn. Zo zijn niet alle besmette bedrijven in Nederland al opnieuw getest. Veel bedrijven hebben meerdere wisselmomenten. “Daarom duurt het bij dergelijke bedrijven langer voordat de NVWA een inspectie en bemonstering kan uitvoeren. Nog niet alle bedrijven zijn daarmee bemonsterd voor vrijgave, dit proces zal nog geruime tijd duren”, zo laat een woordvoerder weten.

In Nederland mag na een vondst van ToBRFV de teelt onder voorwaarden worden voortgezet. In andere landen wordt ook wel gekozen voor directe ruiming. Voor Nederlandse telers gelden wel strenge maatregelen bij een besmetting.

Geen reden andere aanpak

De NVWA is tevreden over de inzet van de telers op hygiëne. “We zien dat bedrijven zich flink inspannen en bij besmetting extra kosten maken om van ToBRFV af te komen. We zien daarnaast dat bedrijven in deze sector investeren in preventieve maatregelen om het tobamovirus buiten te houden.” Er is op dit moment dan ook geen reden voor een andere aanpak. “We volgen de maatregelen rondom ToBRFV die binnen de Europese Unie van kracht zijn”, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Corona trekt spoor naar afzet 2021

Of registreer je om te kunnen reageren.