Doorgaan naar artikel

Meer geld glasgroentetelers in kennisprogramma

Telers van groente en fruit in kassen dragen 55% bij aan het Programma Kennis in je Kas, siertelers 45%.

Daarmee is de onverwachte groei van het areaal in glasgroente verrekend in het collectieve onderzoeks- en innovatieprogramma Kennis in je Kas. Dat programma moet energietransitie en andere duurzaamheidsthema’s aanjagen.

Hectareheffing

Minister van Landbouw Carola Schouten heeft de regeling goedgekeurd waarmee bedrijven tot een hectareheffing worden verplicht tot en met 2022 (algemeen verbindend verklaring). Die bijdrage is € 350 per hectare en zorgt ervoor dat grote bedrijven meer bijdragen aan onderzoek en innovatie. Zij zullen naar verwachting ook het meeste profiteren van nieuwe inzichten. Het innovatieprogramma met de inningsregeling kwam er in 2019 en wordt nu verlengd. De regeling vervangt de heffingsinning via het oude Productschap Tuinbouw.

Voorgelegd aan sector

In november werd de heffingsregeling ter consultatie voorgelegd aan de sector. Volgens de minister zijn 20 reacties binnengekomen, overwegend positief, waardoor geen redenen zijn af te zien van de inningswijze uit deze regeling.

75% aangesloten areaal

Voor de uitvoering van het programma is jaarlijks ruim € 3 miljoen nodig. De inning van heffingingen via de Brancheorganisatie Groenten en Fruit (BO G&F) moet jaarlijks € 1,66 miljoen opleveren, blijkt uit de regeling.

Uit de regeling blijkt verder dat circa 75% van het glasareaal voor groente en areaal is aangesloten bij de Brancheorganisatie G&F. Dat betekent dat van de € 1,6 miljoen die zal worden geïnd, zeker € 410.000 bij niet-aangesloten bedrijven zal worden geïnd.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin