Glas

Nieuws

Markt: Spaanse tekorten te zien in uitbetaalprijs

Op de Belgische en Nederlandse veilingen werd bijgekocht na krapte afgelopen week in de aanvoer uit Spanje.

De grootste acute problemen in de aanvoer van Spaanse producten lijken voorbij. Afgelopen week werden veel teeltgebieden getroffen door sneeuw en vorst. In die volgorde (sneeuw vòòr vorst) zal de vervolgschade beperkt zijn door de isolerende werking van sneeuw, maar een nasleep zal op de markt voelbaar blijken. Dat geldt voor vollegrondsgroente, maar ook voor bijvoorbeeld tomaten.

Grote prijsstijgingen bij bloemkool en komkommer

In week 1 was te zien dat kopers meer moesten betalen voor hun product. De tekorten op de Noord-Europese markt deden kopers ook grijpen naar product op de veilingen. Grote stijgingen waren te zien bij het plukje bloemkool en komkommer. De markt sloeg compleet om voor komkommer, waar juist in week 53 een uitbetaalprijs van € 0,20 werd geslikt. Ook bij bloemkool (deels uit de kas, deels van het land) is die prijsstijging fors, maar het volume heeft niet veel om het lijf.

Sla en aardbeien

Ook slasoorten en aardbeien werden duurder in week 1. Bij aardbeien is het binnenlandse productieniveau mogelijk de grootste oorzaak. Die was laag door het donkere weer de afgelopen weken. Bij slasoorten krabbelde het prijsbeeld naar het niveau van vorig jaar in week 1.

Of registreer je om te kunnen reageren.