Glas

Nieuws

Hoogstraten: recordjaar, ook bij aardbei en tomaat

Veiling Hoogstraten boekte forse omzetgroei, maar zag tomatenprijzen naar een dieptepunt zakken en de aardbeienprijs naar recordhoogte.

De, deels Nederlandse, aardbeientelers van Veiling Hoogstraten haalden over heel 2020 bezien de hoogste uitbetaalprijs uit de geschiedenis. Die lag op € 4 per kilo, al zullen tussen bedrijven verschillen bestaan door verschillende teelten. Deze productgroep profiteerde van de coronavraag door klanten in supermarkten.

Tomaten € 0,60 per kilo

Een tegenstelling is de ontwikkeling bij tomaten. Met een gemiddelde prijs voor standaardtomaten van € 0,60 per kilo is in 2020 een negatief record neergezet. Dat geldt niet voor het specialty-assortiment dat met € 1,60 per kilo een redelijke prijs neerzette, schrijft de veiling in haar jaaroverzicht.

Hoogstraten haalde in 2020 een omzet van € 290 miljoen, met een groei van maar liefst € 40 miljoen (19,8%). De groei komt door areaaluitbreiding in tros- en specialty-tomaten. Hoogstraten is door de omzetgroei nu iets groter dan bijvoorbeeld Veiling ZON in Nederland.

Het algemene beeld voor de andere producten, zoals paprika, komkommer en ander zacht fruit, toont licht groeiende volumes en een stabiele tot iets betere prijsvorming.

Hoogstraten telt 223 lidbedrijven in België en Nederland. Naast een behoorlijk deel van de aardbeienaanvoer komt twee derde van de aanvoer paprika uit Nederland en de helft van de komkommers.

Nieuwe visie

De veilingorganisatie voert blokkavelveilen door en lanceerde begin dit jaar een nieuwe visie. Hoogstraten is met de andere Belgische veilingen REO en BelOrta een dataproject gestart. Via een ‘digitale assistent’ kunnen telers bedrijfsdata registreren. Dat leidt tot verbetering van de bedrijfsvoering als deze gedeeld worden met andere bedrijven, de coöperatie en later ook ander partijen in de keten.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.