Glas

Nieuws

Harvest House: omzetgroei 2020, druk op innovatie

Harvest House zag haar paprikadivisie profiteren van de coronavraag, terwijl tomaten last hadden van horecasluiting.

De omzet van coöperatie Harvest House kwam over 2020 uit op € 855 miljoen. Dat is 3% meer dan in 2019. Het gaat om de bemiddelingsomzet en omzet van de handelsbedrijven onder Harvest House. Hoe de verdeling dit jaar uitpakt, maakt de afzetorganisatie nu nog niet bekend.

Twee gezichten

Het jaar 2020 had door corona twee gezichten voor Harvest House, dat in omzet sterk leunt op paprika en tomaat. Het jaar kenmerkt zich door een sterke vraag naar paprika door de enorm stijgende verkopen in supermarkten. In omzet compenseerde dat enigszins de druk op een deel van de tomatenverkopen. “Wij hebben inderdaad gemerkt dat de tomaten het meeste last hebben gehad van het coronavirus. Relatief veel van onze tomaten gaan doorgaans naar de foodservice en horeca”, laat een woordvoerder weten.

Coronamaatregelen

Eerder dit jaar maakte Harvest House bekend dat onderdelen gebruik maken van steunmaatregelen en uitstel van aflossing van banken. Zo heeft dochter snijderij Snijpunt zes maanden uitstel gekregen na de eerste lockdown. Omdat Harvest House gebruik maakt van de steunmaatregelen van de overheid, werd ook besloten geen dividend uit te keren aan de leden, maar deze in de reserves te laten vloeien. Dat was na de eerste lockdown. Hoe het bedrijf de tweede lockdown met horecasluiting opvangt, blijkt later dit jaar uit de jaarcijfers.

Slecht jaar voor innovaties

De coronacrisis had indirect nog een nadelig effect voor partijen als Harvest House. Supermarkten hadden minder aandacht voor innovaties. Het supermarktkanaal is in 2020 enorm gegroeid. “Supermarkten richtten zich daardoor vooral op de grote volumes en minder op de productinnovaties in het schap”, aldus de woordvoerder.

Areaalgroei ondanks daling ledental

Voor dit jaar verwacht Harvest House een verdere uitbreiding van de productie. Het areaal groeit van 1031 naar 1092 hectare door uitbreiding bij een aantal leden. Het aantal leden daalt van 50 naar 46 door vier stoppers. Dat effect is door uitbreiding van bestaande leden niet zichtbaar in de productie in 2021, is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.