Doorgaan naar artikel

Groot kassenproject Macedonië bleek oplichting

Met veel inspanning zijn meerdere investeerders om de tuin geleid in een fictief groot kassenproject in Macedonië.

De rechtbank Overijssel veroordeelde recent een man tot een gevangenisstraf van 26 maanden voor zijn rol in een niet bestaand kassenproject in Macedonië vanaf 2012.

De man heeft, samen met drie anderen, meerdere investeerders in een project opgelicht voor bijna 2 miljoen euro. Dat geld heeft hij aangewend voor eigen gebruik, oordeelt de rechter.

Om de tuin geleid

Het businessplan besloeg uiteindelijk een investering van vele honderden miljoenen euro‘s. Het betrof de aanvangsinvesteringen waarvoor de investeerders in deze zaak om de tuin zijn geleid. Of de investeerders afkomstig zijn uit de Nederlandse tuinbouw of handel is niet duidelijk. Een deel van het geld wordt door de rechtbank terug gevorderd bij de man. Hij stond onder druk van de Rabobank om zijn hypotheek af te lossen en besteedde het geld mede daaraan.

Patent bleek niet aanwezig

Naast een gevangenisstraf van 26 maandden moet de man ook een schadevergoeding betalen van ruim 1 miljoen euro, blijkt uit de uitspraak. Daarin is ook te zien hoe hij, met medeverdachten, beloofde een niet bestaand patent voor dit kassenproject te zullen gebruiken. Hij nam de investeerders ook mee naar Macedonië om de grond te tonen waarop aardwarmte beschikbaar was. Hij won het vertrouwen volledig in deze reizen.

Zeven gedupeerde investeerders

Ook het benodigde geld voor oprichting van een verkoopbedrijf voor de producten uit de kassen, kwam niet op de plek terecht. Dat geld werd eveneens besteed aan eigen gebruik, waaronder meerdere auto’s. In totaal zijn zeven investeerders in deze zaak gedupeerd. Zij zouden na realisatie van het project er ook een taak in gaan verrichten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin