Doorgaan naar artikel

Gesprek noodsteun corona met Van der Tak als spits

Ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kijken serieus naar voorstellen uit de tuinbouw over noodsteun voor bedrijven in de horecaketen.

Na het kerstreces zijn gesprekken weer opgestart over de steeds moeilijkere positie van teelt- en handelsbedrijven in de horecaketen. Bedrijven als Koppert Cress en andere horecaleveranciers moeten vrezen voor een nog langere lockdown. Het lijkt voorlopig nog niet beter te worden, erkent Jaap Bond, voorzitter van het crisisteam Tuinbouw. Toch zijn de ministeries volgens hem ‘serieus aan het kijken’ naar opties om deze bedrijven te redden. Al erkent Bond ook dat die gesprekken lang duren.

Van der Tak nauw betrokken bij crisisoverleg

Maandag 4 januari had Bond overleg met het ministerie. Ook Sjaak van der Tak blijft als nieuwe voorzitter van LTO Nederland betrokken bij het crisisoverleg. Na zijn overstap per 1 januari zit Van der Tak deze week als LTO-voorzitter aan tafel met Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, en Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarbij zijn er korte lijnen met Bond en het overige crisisteam. “GroentenFruit Huis en Glastuinbouw Nederland werkten al samen met LTO Nederland. Dat is alleen maar beter geworden door de functie van Van der Tak”, aldus Bond.

Bedrijven vechten voor voortbestaan

Premier Mark Rutte liet dinsdag 5 januari doorschemeren dat maatregelen worden verlengd en aangescherpt. Daarmee wordt een oplossing nog pregnanter voor deze bedrijven. Zij vechten voor hun voortbestaan. Ook banken zijn daarom aangesloten in dat crisisoverleg.

Bond heeft met GroentenFruit Huis en Glastuinbouw Nederland voortellen ingebracht bij het ministerie voor compensatieregelingen. “Daar moeten we de minister wel in mee krijgen. Ze gaat echt niet meer een nieuw fonds in het leven roepen. Wij zeggen daarom: gebruik de onderuitputting van het steunfonds van afgelopen voorjaar, dat al is gelabeld aan de sector. Verleng dat steunfonds met bijvoorbeeld drie maanden. Dat zal al helpen. Het hoeft echt geen nieuw geld te zijn. Zo kun je ook het geld dat bedrijven terugbetalen door marktherstel na hun aanvankelijke aanvraag, dit voorjaar opnieuw inzetten voor deze huidige noodsteun.” Hoeveel de onderuitputting is van die Regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19, kan Bond niet zeggen op dit moment.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin