Glas

Nieuws

Coronavraag helpt ZON aan 10% meer omzet

Veiling ZON haalde in 2020 een omzet van € 285 miljoen. Dat is 10% hoger dan 2019 en lijkt deels het gevolg van extra vraag op de dagmarkt door corona.

Met € 285 miljoen omzet boekt ZON in 2020 opnieuw een omzetstijging. In 2019 lag de omzet al € 6 miljoen boven 2018 (€ 258 miljoen). Voor de omzetstijging van dit jaar is deels een eenmalige meevaller verantwoordelijk bij de verkoop van onroerend goed. Deze bate bedroeg € 5 miljoen.

Omzetgroei door hogere prijzen

De groei van de omzet komt vooral uit hogere prijzen en niet zozeer uit volumestijging, laat de afzetorganisatie weten. Bij ZON wordt een duaal afzetsysteem gehanteerd met contracten en klokverkoop. Die klokverkoop is relatief groot, waardoor een goede vraag op de dagmarkt daar vooral leidt tot betere prijzen. Ook Veiling Zaltbommel (met een werkende klok) meldde al een 14% hogere omzet over 2020, deels door uitbreiding bij zachtfruit.

Vraag belangrijkste oorzaak

De groei van de omzet betekent niet dat ZON de krimp heeft gekeerd. De veiling zoekt uitbreiding van het ledental om het volume en het assortiment te versterken. Zo kunnen ook gastveilers aansluiten bij de klok in Venlo.

Bij de stijging van de middenprijzen noemt ZON met name tomaten. Bij de verkoop van cocktailtomaten werd de sterkste groei van de middenprijs waargenomen. De verkoop van losse en trostomaten was wel duidelijk minder.

Over de resultaten maakt ZON in deze fase van het jaar nog geen gegevens bekend. In 2019 stonden resultaten van operationele afdelingen onder druk door afname van het te verwerken product. In 2019 daalde het aantal lidbedrijven naar 160 (175 in 2018) door vooral stoppers. ZON zoekt dan ook nadrukkelijker samenwerking met andere telersorganisaties en telers. Dat gebeurt onder een nieuwe directeur. John Willems is eind vorig jaar als interim-directeur aangesteld nadat Michiel van Ginkel vertrok. In oktober zegde een deel van de leden het vertrouwen op.

Interim-directeur John Willems met vicevoorzitter Peter van Bree. - Foto: ZON.
Interim-directeur John Willems met vicevoorzitter Peter van Bree. - Foto: ZON.

Ledenvergadering 20 januari

Na een turbulent jaar houdt ZON op 20 januari een extra ledenvergadering, met daarin twee nieuw te benoemen bestuursleden. De jaarcijfers over 2019 zijn goedgekeurd, maar het bestuur is nog geen décharge verleend. Er was verdeeldheid over de koers van afzetorganisatie in de ledenvergadering afgelopen najaar. Dat gebrek aan steun leidde ook tot het vertrek van Van Ginkel en voorzitter Sjraar Hoeijmakers.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.