Glas

Nieuws

Markt: tomatenprijs Nederland relatief goed in EU

De tomatenprijs in augustus lag 18% boven het vijfjarig gemiddelde in Nederland.

Tijdens de druk op EU-tomatenprijzen in augustus bleef de Nederlandse notering nog redelijk overeind. Dat blijkt uit Europese cijfers over de tomatenmarkt in augustus. De Europese Commissie houdt van de vier grootste tomatenlanden prijsnoteringen bij. Daarbij valt op dat Nederland als enige land in augustus tomatenprijzen kende boven het vijfjarige gemiddelde.

Dat lijkt moeilijk te rijmen met geluiden uit de markt, maar de augustusprijs kwam in Nederland uit op € 0,63 per kilo. Dat was 18 procent boven het vijfjarige gemiddelde. In juli lag de prijs op het vijfjarige gemiddelde. In Nederland zijn in augustus noteringen bekend die onder de € 0,40 blijven.

Kleine prijsverschillen

Daarmee waren de prijsverschillen in de EU betrekkelijk klein in augustus. Nederland noteert vaak de laagste prijs van alle tomatenlanden in dit overzicht, terwijl Frankrijk en Italië boven het EU-gemiddelde blijven. Dit keer bleven de prijsverschillen dus klein door de tegengestelde beweging op de verschillende markten.

In Frankrijk werd in augustus nog altijd een gemiddelde tomatenprijs genoteerd van € 1,02, ondanks zwakke periodes in de afzet. In de laatste week van augustus werd zelfs een prijscrisis afgekondigd waardoor supermarkten hun prijsbeleid aanpasten.

Of registreer je om te kunnen reageren.