Doorgaan naar artikel

Kabinet werkt aan reparatie ODE-tarief glastuinbouw

Het kabinet wil de heffing Opslag Duurzame Energie-regeling voor glastuinbouwbedrijven repareren.

Glastuinders worden door de vorig jaar ingevoerde heffing geconfronteerd met heffingen op hun elektriciteitsrekening die leidt tot een tariefstijging van 177%, heeft Glastuinbouw Nederland berekend.

Hoe glastuinbouwbedrijven zullen worden ontzien, moet bij Prinsjesdag duidelijk worden. Dan zal het kabinet ook onderzoeken publiceren die laten zien wat de (ongewenste) effecten zijn van de ODE-tariefstijging. De uitkomsten van dat onderzoek zijn de basis voor de aanpassing van de tarieven voor volgend jaar.

Weer richting gasgebruik gedreven

Volgens een inventarisatie van Glastuinbouw Nederland treft de heffing ruim 640 bedrijven en gaat het om een gezamenlijk bedrag dat kan oplopen tot € 40 miljoen.

Landbouwminister Carola Schouten erkent in een brief aan de Tweede Kamer dat het vorig jaar gestegen ODE-tarief de verduurzaming in de energievoorziening in de glastuinbouw in de weg staat.

Het is de bedoeling dat de glastuinbouw minder gebruik gaat maken van fossiel gas, maar door de verhoogde elektriciteitsrekening worden tuinders juist weer richting gasgebruik gedreven, legt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland uit.

Tarieven ‘exorbitant’

Van der Tak put hoop uit de erkenning van het kabinet dat de huidige tarieven averechts werken. Hij noemt de tarieven ‘exorbitant’. Hij zegt dat hij de belofte heeft van landbouwminister Schouten dat er een correctie zal worden aangebracht. “Maar ik wacht op de stukken van Prinsjesdag”, zegt hij. “Ik ga niet in de media reageren als ik nog geen stukken heb gezien.”

Onrechtvaardigheid ODE-heffing

Marc Koene van het rozenbedrijf SK Roses in De Lier heeft woensdag de onrechtvaardigheid van de ODE-heffing nog eens aan de orde gesteld tijdens een werkbezoek van VVD-Kamerlid Arne Weverling, Sjaak van der Tak en Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland. Eerder bracht Koene de ODE-heffing ook al onder de aandacht van premier Mark Rutte die eerder een werkbezoek bracht.

Kamerlid Weverling zegt dat duurzame tuinbouwbedrijven worden gedemotiveerd door de ODE-heffing. “Reparatie is nodig. Hopelijk kunnen we voor Prinsjesdag nog wat voor elkaar krijgen bij het kabinet”, zegt hij.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin