Glas

Nieuws

Introductie digitaal brein voor kas

Blue Radix introduceert autonoom teeltmanagement op basis van algoritmes en artificial intelligence op de glastuinbouwmarkt.

Met de officiële marktintroductie van de Crop Controller-dienst kunnen installaties in de kas autonoom aangestuurd worden op basis van algoritmes. De kunstmatige intelligentie die aan de dagelijkse beslissingen en acties in de kas wordt toegevoegd, realiseert volledig geautomatiseerd de vooraf geplande teeltstrategie en creëert op alle vlakken financiële optimalisatie.

Digitaal brein voor kas

“We bieden telers een digitaal brein voor hun kas”, aldus algemeen directeur Ronald Hoek. “Het aantal mensen met teeltexpertise in kassen neemt elk jaar af. Tegelijkertijd komt er steeds meer data beschikbaar en worden teelt- en energiemanagement steeds belangrijker en complexer. De dienst Crop Controller helpt telers om hun kasklimaat te optimaliseren, hun water- en energieverbruik te verminderen en hun operationele risico’s en ecologische voetafdruk te beperken.”

Blue Radix gaat stap verder

Veel toeleveringsbedrijven bieden al dataplatforms met inzichten aan voor telers. Met dashboards, waarschuwingen en digitaal advies moet de teler de data echter nog steeds zelf beoordelen en de juiste acties uitvoeren. Blue Radix gaat hierin nu veel verder, en voert acties volledig autonoom uit op basis van de programmakennis over de teeltstrategie van de teler. Dit maakt teeltbedrijven minder afhankelijk van de beschikbaarheid van menselijke expertise. De autonome sturing waarborgt ook de continuïteit van het tuinbouwbedrijf bij bedrijfsopvolging.

Adviseurs ondersteunen telers bij datamodellen

Blue Radix beschikt inmiddels over vijftien medewerkers, met specialismes op het gebied van artificial intelligence, IT, teelt en energie. Deze kunnen telers ook ondersteunen bij het omgaan met de datamodellen van de Crop Controller, die 24/7 de installaties in de kas besturen. Dankzij cloud-based oplossingen hoeft er geen nieuwe hardware aangeschaft of geïnstalleerd te worden. Inmiddels draait Crop Controller al bij verschillende Nederlandse tomaten- en komkommertelers, en zijn er aanvragen uit de hele wereld zoals Rusland, China, Canada en de VS.

Lees meer over de Crop Controller van Blue Radix in editie 13 van Groenten&Fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.