Doorgaan naar artikel

Hoogweg Paprikakwekerijen plant forse uitbreiding

Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest (Fl.) heeft grond gekocht voor uitbreiding naar op termijn bijna 200 hectare.

Door de aankoop van 125 hectare grond, samen met collega-ondernemer Tas Paprika, zijn de laatste percelen in het glastuinbouwgebied Nieuwland aangekocht. Beide bedrijven ontwikkelen de bouwplannen zelfstandig.

Voorlopig leidt de aanschaf van de percelen voor Hoogweg nog niet tot bouwwerkzaamheden, stelt directeur Leo Hoogweg. “Het is de verwachting dat we gaan bouwen in 2023. De grond heeft een glastuinbouwbestemming, we gaan nu eerst de vergunningen en de bouw voorbereiden. Volgend jaar gaan we het perceel wel bouwrijp maken, water graven, en dergelijke. De bouw zal vervolgens in fases verlopen.” In de eerste fase van Nieuwland (2006) verliep de ontwikkeling van Hoogweg ook met een forse grondtransactie.

Bestaande en nieuwe nieuwbouw

In de huidige uitbreiding wordt er ook al gefaseerd gebouwd bij Hoogweg. Er wordt gewerkt aan 24 hectare kassen en de bouw van een verwerkingshal. Volgend jaar wordt het tweede deel van de kassen gebouwd. Daarna groeit Hoogweg dus door op de recent aangekochte percelen.

Streven naar fossielvrij telen

De nieuwe percelen worden duurzaam verwarmd met geothermie en een biomassa-installatie. “We streven naar fossielvrij telen en we verwachten op de nieuwe locatie op een volledig duurzame wijze te kunnen telen. Geothermie en biomassa zijn grote investeringen. Om dit rendabel te maken is schaalvergroting nodig.”

Paprika blijft focus Hoogweg

Hoogweg past de teeltplannen niet aan. “Het blijven paprika’s. We houden vast aan wat we goed doen.” De uitbreiding is een autonome groei, afgestemd met afnemers. De afzet van de paprika’s blijft via Oxin Growers verlopen. “We doen de afzet via drie handelshuizen: Scherpenhuizen, Levarht en Combilo. Zij willen groeien en wij groeien mee.”

Gefaseerde uitbreiding

Om de paprikamarkt de groei te kunnen laten opvangen, zal de uitbreiding volgens planning gefaseerd verlopen. “Er valt ook areaal af. Je ziet ook wel dat kleinere bedrijven stoppen of niet meer ontwikkelen. Dat is al een tijdje aan de hand. Maar er zijn ook bedrijven die flink groeien. De schaal van 200 hectare vraagt om aanpassingen van de organisatie. We zullen ook de organisatie op de groei moeten voorbereiden”, aldus Hoogweg.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin