Glas

Nieuws

Glasgebied wordt ongekende paprikaconcentratie

Het buitengebied van Luttelgeest en Marknesse wordt de bellpepper-valley (paprikavallei) als bouwplannen van Hoogweg Paprikakwekerijen en Tas Paprika uitgevoerd worden.

Het glastuinbouwgebied Nieuwland wordt de komende jaren een grote paprikaconcentratie. Wel zijn er twee tomatenbedrijven gevestigd. Het gebied wordt zo het spiegelbeeld van Agriport A7, alleen kleiner. Daar is 380 hectare tomatenteelt en 100 hectare paprika. Wat zo’n concentratie van één teelt betekent voor samenwerking en logistiek is dus bij Agriport A7 al te leren.

Hoogweg en Tas kopen 125 hectare

In Nieuwland hebben de buurbedrijven Hoogweg en Tas nu 125 hectare grond aangekocht. Beide bedrijven ontwikkelen de bouwplannen zelfstandig. Dat gaat gefaseerd. Ze bezitten allebei de helft van de aangekochte grond.

Voor Hoogweg betekent dit een ontwikkeling naar iets minder dan 200 hectare. De nieuwe percelen sluiten aan op het bestaande bedrijf. Dat is ondertussen zo groot dat het over dorpsgrenzen heengaat naar Marknesse en doorkruist wordt door wegen.

Aangesloten bij telersvereniging Oxin Growers

Beide bedrijven zijn aangesloten bij telersvereniging Oxin Growers. De ontwikkeling is mogelijk door groei van de afnemende samenwerkende handelsbedrijven Combilo, Levarth en Scherpenhuizen, stelt paprikateler Leo Hoogweg. ”Zij willen groeien en wij groeien mee.” De drie handelshuizen werken in sourcing samen in het bedrijf Van Nature Select waar 500 hectare van Oxin Growers is aangesloten.

Lees verder onder de foto

Buffersysteem voor geoogste paprika bij Hoogweg. - Foto: Gerard Boonekamp
Buffersysteem voor geoogste paprika bij Hoogweg. - Foto: Gerard Boonekamp

Zoveel mogelijk af-tuin

Hoe zal zo’n schaal en concentratie paprikateelt de weg vinden naar afnemende handelshuizen? Oxin Growers laat weten dat het als afzetorganisatie vasthoudt aan de decentrale werkwijze, waarbij telers zelf zoveel mogelijk verpakken en sorteren en ‘af-tuin consumentenklaar verladen’. Dat kan nog beter als er een schaalgrootte wordt bereikt, stelt Oxin Growers. Hoogweg wil vragen over de schaalgrootte en het effect op de kostprijs niet in deze fase beantwoorden.

Om de paprikamarkt de groei te kunnen laten opvangen, zal de uitbreiding volgens planning gefaseerd verlopen. Dat is niet de enige reden. “De schaal van 200 hectare vraagt om aanpassingen van de organisatie. We zullen die ook op de groei moeten voorbereiden”, aldus Hoogweg.

Hoogweg zorgt voor snelle ontwikkeling Nieuwland

De ontwikkeling van Nieuwland in gemeente Noordoostpolder gaat in grote stappen met recent de aankoop van 125 hectare aaneengesloten percelen. Akkerbouwers brengen sinds 2006 land in via Stichting Nieuwland.
De ontwikkeling begon echt in de tuinbouwcrisis. Hoogweg startte in 2008 met de bouw van 22 hectare. Het jaar erop is daar nog 22 hectare aan toegevoegd. In 2013 en 2014 zijn twee bestaande tuinbouwbedrijven in de directe omgeving overgenomen: één van 9 en één van 10 hectare. De recent gebouwde locatie, Marknesse, is 50 hectare groot.
Na de laatste transactie zijn de grote percelen uitverkocht in Nieuwland. Er wordt gekeken naar uitbreiding van het gebied in de toekomst, maar daarin ligt ook focus op energie en arbeid. Met het personeelsplatform ‘Kas groeit’ kijkt de stichting naar het aantrekken van voldoende gekwalificeerd personeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.