Glas

Nieuws laatste update:27 sep 2020

Duitse besmetting ToBRFV; Pools spoor Nederland

In Duitsland is opnieuw ToBRFV aangetroffen in tomaten, in Polen is de eerdere besmetting herleid tot onderstamzaad uit Nederland.

Duitsland is niet langer ToBRFV-vrij na een besmetting in een foliekas op een biologisch bedrijf in de regio Brandenburg. In 2018 vonden uitbraken van het tomatenvirusn in Noordrijn-Westfalen plaats, vlak over de grens bij Nederland. Het gaat nu om één bedrijf met het ras San Marzano in de open grond. Er wordt onderzoek uitgevoerd naar het zaad dat afkomstig is uit een ander EU-land. De zaadpartij wordt onderzocht. Verdere details zijn nog niet bekend bij EPPO, het internationale plantgezondheidsplatform voor landen.

Besmetting via onderstam

Polen meldt de succesvolle bestrijding van ToBRFV én tracering. Op één bedrijf is in het onderstamras Maxifort de besmetting aangetroffen. Onderzoek in Nederland op zaad uit Peru voor dit onderstamras heeft nu duidelijk aangetoond dat dit zaad de oorzaak is van de besmetting. NVWA-onderzoek op het zaad uit Peru heeft nu geleid tot de daadwerkelijke tracering tot deze onderstam.

119 bedrijven getest

In Polen zijn 119 tomatenbedrijven getest waar beide rassen (onderstam en zaailing) van het besmette bedrijf zijn gebruikt. Deze zijn schoon verklaard door de Poolse overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.