Glas

Nieuws laatste update:16 sep 2020

‘Beperkte’ compensatie ODE voor glastuinbouw

Het kabinet compenseert een deel van de verhoging van de ODE-tarieven. Glastuinbouw Nederland blijft hameren op een volledige compensatie van de glastuinbouw.

Voor vier sectoren (waaronder glastuinbouw) stelt het kabinet de komende twee jaar in totaal € 25 miljoen beschikbaar voor compensatie van hogere belasting op elektra-inkoop (ODE). Dat blijkt uit de Miljoenennota.

De glastuinbouw heeft door de ODE-verhoging alleen al te maken met een kostenverhoging van € 30 miljoen. Dat loopt de komende jaren op. De zwaarst getroffen bedrijven zijn dit jaar tot € 136.000 meer kwijt door de tariefswijziging, bleek uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR).

De netto-energiekosten stijgen daardoor gemiddeld met gemiddeld 4%. WEcR liet de lagere energieprijzen door de coronacrisis wel buiten de berekening voor 2020.

Volledige compensatie

Glastuinbouw Nederland blijft hameren op een volledige compensatie van de glastuinbouw. Dat is de inzet van voorzitter Sjaak van der Tak bij de uitwerking van de regeling met het ministerie van LNV en EZK. Dat het kabinet de ODE-verhoging voor dit jaar niet compenseert is teleurstellend, aldus Van der Tak.

SGP-kamerlid Chris Stoffer zegt de compensatieregeling onder de maat te vinden. “Ik ga me bij de komende behandeling van het Belastingplan opnieuw sterk maken voor een serieuze verlaging. De minimale compensatieregeling waarmee het kabinet is gekomen, is wat ons betreft volstrekt onvoldoende. Andere fracties hebben afgelopen jaar ook hun zorgen uitgesproken. Ik hoop nu op meer steun.”

Nieuw glastuinbouwconvenant

De discussie over de ODE speelt een rol in de onderhandeling tussen overheid en glastuinbouw over een nieuw glastuinbouwconvenant tot 2030. Daarvoor wordt een nieuw streefdoel voor CO2-besparing besproken. Dat convenant wordt nu eind dit jaar verwacht. Glastuinbouw Nederland wil de compensatieregeling meenemen in de onderhandelingen over dat glastuinbouwconvenant.

Glastuinbouw Nederland is wel blij dat nu duidelijk is dat glastuinbouwbedrijven vrijgesteld zijn van de CO2-heffing in het Europese CO2-handelssysteem EU-ETS. Afval- energiebedrijven vallen daar wel onder, waardoor levering van CO2 aan de glastuinbouw onaantrekkelijker wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.