Glas

Nieuws

Waterzuiveringscoöperatie zoekt 1.000 hectare

Nu collectieve waterzuivering in het Westland bijna klaar is, komt de zoektocht naar telers in een hogere versnelling.

De recent opgerichte coöperatie Waterzuivering Westland heeft als doel chemische stoffen uit het afvalwater van de glastuinbouw te verwijderen, en in 2027 stikstof en fosfaat. De telers in het Westland en een deel van Midden-Delfland zijn nu aan zet. Er wordt gewerkt aan het contracteren van afdoende deelnemend areaal, meldt Glastuinbouw Waterproof.

AWZI Nieuwe Waterweg

De voorbereidingen van de collectieve waterzuivering AWZI Nieuwe Waterweg naderen de voltooiing. Het is de bedoeling dat meer dan 1.000 hectare tuinbouwareaal in Westland en omgeving daar collectief gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen uit het afvalwater gaat verwijderen. Het gaat om de verzorgingsgebieden van AWZI Nieuwe Waterweg en buffer Perdik, waar vandaan een hogedrukleiding naar Hoek van Holland wordt aangelegd.

Ontzorging van waterzuivering

In een video op Glastuinbouw Waterproof leggen bestuursleden Hans Zwinkels van Bryte Tomaten en Bert van Ruijven van Arcadia Chrysanten uit wat Waterzuiveringscoöperatie Westland voor glastuinbouwbedrijven kan betekenen. “We doen mee voor een stuk ontzorging. Als telers hebben we ook geen verstand van waterzuivering. Dat kan een professionele partij als Hoogheemraadschap van Delfland veel beter”, zegt Zwinkels in de video. Van Ruijven: “Aan een eigen zuiveringsinstallatie heb je jaarlijks kosten, onderhoud en toch zorgen over de betrouwbaarheid van goede reiniging. Dat willen we graag uit handen geven.”

Direct al meststoffen verwijderen

Waterzuivering Westland gaat direct na oplevering al meststoffen verwijderen, waardoor een deelnemend bedrijf gelijk voldoet aan de teruglopende emissienormen op weg naar 2027. Zwinkels: “Het zuiveren van de meststoffen zit al in de tarieven.”

De kosten voor deelname aan de collectieve waterzuivering is € 950 per vestiging, plus € 0,10 per bruto vierkante meter bedrijfsoppervlak met een maximum van 5 hectare. De looptijd is 14 jaar vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2024. Er zijn alternatieve contracten voor kortere looptijden, nullozers en bedrijven met individuele zuiveringsinstallaties.

Van Ruiven in de video: “Het Westland staat erom bekend om alles samen te doen, zoals aardwarmte, CO2-levering, elektranet en binnenkort ook waterzuivering.” Telers die interesse hebben in deelname kunnen contact opnemen met Bart van Meurs.

Lees ook: Droogte 2018 aanzet nieuw waterbeleid Westland

Of registreer je om te kunnen reageren.