Glas

Nieuws

Tuinders Zuidplaspolder gaan elektriciteitsnet ontlasten

Drie tuinders in de Zuidplaspolder gaan vanaf eind dit jaar het elektriciteitsnet van netbeheerder Stedin op piekmomenten ontlasten.

Op momenten wanneer vraag en aanbod van elektriciteit niet goed verdeeld zijn en overbelasting plaatsvindt, gaan de tuinders samen met AgroEnergy en Tenergy in totaal voor vijf megawatt aan elektriciteit schuiven. Dat gaan zij doen door hun belichting op bepaalde momenten uit te schakelen of het verwarmingssysteem aan te zetten. Zij krijgen hiervoor een vergoeding. Dat meldt Stedin.

Net raakt vol

5 Megawatt komt overeen met de benodigde capaciteit om 5.000 huishoudens van stroom te voorzien. De ingreep is nodig omdat het net van Stedin vol raakt door de alsmaar groeiende elektriciteitsvraag in de polder. Eind 2024 moet een nieuw transformatorstation klaar zijn. “Daarmee zijn de problemen in de Zuidplaspolder dan opgelost”, aldus Stedin. De drie tuinders gaan het net tot die tijd ontlasten om overbelasting te voorkomen.

Uniek

Het is voor het eerst dat de netbeheerder op deze schaal flexibiliteit in het elektriciteitsnet toepast. Stedin verwacht samen met andere netbeheerders de komende jaren deze methode vaker toe te passen, als tijdelijk alternatief voor het verzwaren van het elektriciteitsnet en het besparen van kosten.

De Zuidplaspolder is een overwegend agrarisch gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda. Het gebied heeft twee regionale netbeheerders: Stedin (Waddinxveen, Nieuwerkerk aan de IJssel) en Liander (Zevenhuizen, Moerkapelle, Boskoop). Samen met landelijk stroomnetbeheerder TenneT ontwikkelen Liander en Stedin een 4 hectare groot transformatorstation dat eind 2024 in het gebied komt te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.