Doorgaan naar artikel

Streep door start groentehandel met uitkering

Een man die met hulp van een bijstandsuitkering groentehandelaar wil worden, kan dat plan laten varen.

Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep in een hoger beroep op uitspraak van Rechtbank Limburg.

De man wil heel graag groentehandelaar worden vanuit een bijstandsuitkering. De regeling Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 biedt mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten met kapitaal of een tijdelijke aanvullende uitkering van de gemeente. Voor de plannen gelden dan dezelfde eisen aan de ondernemer en zijn ondernemersplan, oordeelt de rechtbank.

Negatief advies

De plannen van de man werden afgewezen na negatief advies van bureau Movity. Die oordeelde dat de plannen niet levensvatbaar zijn. Zo bevatten de plannen geen leverancierskrediet, terwijl het gebruikelijk is dat horecabedrijven de rekening later betalen. Ook had de man geen rekening gehouden met gekoeld transport. Hij zou bovendien moeten werken aan zijn commerciële vaardigheden en kennis over voedselveiligheid.

30% bruto-winstmarge niet realistisch

Om een groothandel op te bouwen moet concurrentie aangegaan worden met veel bestaande bedrijven. Horecabedrijven worden nu al beleverd door bedrijven. De beoogde 30% bruto-winstmarge waarmee in de plannen werd gerekend, was niet realistisch. De rechter stelt dat het branchegemiddelde voor brutomarge ligt op 14,6% voor groothandel, waardoor het plan niet levensvatbaar is en de steunaanvraag werd afgewezen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin