Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland: biomassa voor tuinbouw alleen in zones

De provincie Zuid-Holland is geen voorstander van biomassa, maar werkt aan regulering van deze houtstook in afgelegen gebieden.

Dat schrijft Zuid-Holland in een brief aan Provinciale Staten. In die provincie is maatschappelijke onrust over biomassa ontstaan, stelt Zuid-Holland. Het gaat om twee centrales in Waddinxveen en Pijnacker-Nootdorp. In Vierpolders staat nog een biomassacentrale gepland. Het gaat onder meer om centrales die pieklastverwarming in de glastuinbouw mogelijk maken. In Vierpolders wordt de centrale al verder van de dorpskern gepland tussen de kassen, na weerstand van buurtbewoners.

De provincie houdt de deur open voor biomassacentrales, maar is geen voorstander, blijkt uit de brief. Ze wil bewoners betrekken in het toekomstige energiebeleid. Mogelijk kiest de provincie voor zonering voor de toelaatbaarheid van biomassa-verbrandingsinstallaties, waarbij het de luchtkwaliteit meet in combinatie met de industrie en het verkeer.

Regulering beperkt

Op dit moment heeft de provincie niet altijd een rol in de besluitvorming. Voor installaties met een thermisch vermogen tot 50 megawatt (MW) is de gemeente bevoegd gezag. Voor installaties tot 15 MW volstaat een meldingsplicht bij de gemeente, boven de 15 MW is een vergunning vereist. Voor installaties met een thermisch vermogen boven de 50 MW is de provincie bevoegd gezag. Wel toetst de provincie de stikstofuitstoot rond natuurgebieden en kan daarop handhaven.

Stoppen niet aan de orde

De provincie schrijft de brief nadat minister Erik Wiebes afgelopen week al zijn beleid kenbaar maakte. Onmiddellijk stoppen met biomassa is niet aan de orde in Nederland. Wel komen er scherpere eisen en een afbouwstrategie. Voorlopig is deze klimaatneutrale energiebron nodig voor de energietransitie, onderstreept Wiebes in zijn antwoorden.

De provincie lijkt minder enthousiast over deze energievorm. In de nu lopende aanpassing van de Omgevingsvisie neemt Zuid-Holland de volgende zin op. “Verbranding van houtige biomassa voor energie is een laagwaardige toepassing en heeft niet onze voorkeur.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin