Glas

Nieuws

Grovere paprika’s bij Presto

Het nieuwe gele paprikaras Presto weet een hoog vruchtgewicht te realiseren.

Tijdens een webinar van Syngenta konden telers online een kijkje in de kas nemen bij Walero in Bleiswijk (Z.-H.). Daar is bij 2,5 hectare van de in totaal 8 hectare gekozen voor het nieuwe gele ras Presto (Y08385). In proeven vorig jaar was tot deze tijd geen productieverschil te merken met het gangbare hoofdras in geel. Wel verliep, volgens Marcel Vis en Peter Kolbers van Syngenta, de eerste zetting heel makkelijk, gecombineerd met een 20% tot 30% hoger vruchtgewicht en een grotere groeikracht. Dat resulteerde in goede productieresultaten door de zomer heen, en een hogere eindproductie.

Zowel in de praktijk als in een rassenproef op het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver (België) komt dit als algemene indruk naar voren: een gelijke of iets lagere productie in het eerste deel van het seizoen, en een voorsprong in de zomer en later in het seizoen, wat leidt tot een hogere eindproductie. Bij smaakbeoordelingen lag de brix-waarde (hoeveelheid suiker) een punt hoger dan bij het huidige standaardras.

Minder diepe voornacht

Door de makkelijke zetting hoeft volgens het veredelingsbedrijf niet zo diep in temperatuur gegaan te worden om zetting te creëren. De voornacht kan een graad hoger aangehouden worden dan gebruikelijk bij het hoofdras. Ook daarna kunnen een ietsje hoge temperaturen aangehouden worden.

Waar dit in proeven niet mogelijk was, vanwege de benodigde koudere sturing op het hoofdras, liepen het vruchtgewicht en de plantbelasting te hoog op. Met traagheid als gevolg en een lastiger vruchtopvolging. Die uitgestelde zetting leidde tot productieverlies.

Hoger vruchtgewicht

Kolbers: “Maar als erop gestuurd kan worden, dan blijft de belasting mooi constant, wat je in eerste instantie niet zou verwachten met die hogere vruchtgewichten. Door zijn groeikracht blijft hij hetzelfde aantal stuks geven als het hoofdras, maar wel met een ongeveer 10% hoger vruchtgewicht.”

De groei van het gewas is krachtig, maar de opbouw van de vruchten blijft wel gebalanceerd. Het generatieve gewas vraagt weinig topwerk, en het toppen gaat makkelijk. Door het grotere plantvolume hebben de planten wel iets meer water nodig dan het vergelijkingsras, en daardoor zal ook de EC net iets hoger aangehouden moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.