Doorgaan naar artikel

Geen btw-daling AGF na Duitse stap, wel stimulans

Nederland zal het Duitse voorbeeld niet volgen door de btw op onder meer groente en fruit te verlagen.

Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in antwoorden op Kamervragen. Aanleiding voor de vragen is onder meer de Duitse verlaging van btw op groente en fruit van 7 naar 5%.

Extra steun telers

Die tijdelijke verlaging zal Nederlandse exporteurs en telers mogelijk extra steun bieden, stelt Vijlbrief. Voor Nederland is de verlaging geen optie, schrijft de staatssecretaris. Zo kan het IT-pakket van de Belastingdienst de tijdelijke wijziging niet opvangen. Bovendien verwacht de staatssecretaris geen effect van een btw-verlaging in Nederland. Het is ook de vraag of een btw-verlaging wel wordt doorgerekend naar klanten, stelt hij.

Extra stimulering consumptie

Vijlbrief schreef de antwoorden ook namens staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Nederland doet met het Nationaal Preventieakkoord (NPA) al stimulering van een gezonde levensstijl, waaronder de consumptie van groente en fruit. Blokhuis is sinds de uitbraak van het coronavirus in overleg met artsen en wetenschappers om op korte termijn meer te doen aan promotie van het eten van groente en fruit.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin